Η γνωστή εδώ και δεκαετίες ανακύκλωση διαφόρων υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κ.λπ, τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο. Κάτι οι κλιματικές αλλαγές, κάτι το φαινόμενο του θερμοκηπίου… κάτι τα μεγάλα κεφάλαια επιχορήγησης, η ανακύκλωση φαντάζει ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Επί πλέον έχουν εμπλουτιστεί οι τομείς ανακύκλωσης και σε οχήματα, μπαταρίες, λάστιχα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιομηχανικά υλικά κ.λπ., με τη δημιουργία κυρίως ιδιωτικών φορέων.
Ο σημαντικότερος φορέας ανακύκλωσης στη χώρα είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία συστήθηκε το 2001 και μέτοχοι της είναι κατά τα 2/3 εταιρείες και το υπόλοιπο 1/3 η ΚΕΔΚΕ. Σαν κύριοι μέτοχοι της εμφανίζονται εταιρείες όπως οι: ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ, ΦΑΓΕ, PEPSICO-HBH, COCA-COLA, ΙΟΝ, ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΑΪΣ, ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, κ.ά., οι οποίες κατέχουν το 65% και φυσικά προωθούν με κάθε μέσο την ανακύκλωση τόσο των δικών τους προϊόντων, αλλά, αναπτύσσοντας παράλληλα και ξεχωριστή διακριτή δραστηριότητα. Με μια ματιά είναι αντιληπτή η παρουσία αρκετών πολυεθνικών στο μετοχολόγιο της ΕΕΑΑ γι’ αυτό και οι «αγαθές προθέσεις» προφανώς… πάνε περίπατο.
Ας δούμε, όμως, πώς γίνεται η συλλογή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στην Αθήνα. Η εταιρεία παραχωρεί τους κάδους και τα απορριμματοφόρα, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά μέχρι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Η αποκομιδή όμως των σκουπιδιών είναι ένα σημείο τριβής μεταξύ δήμου και ΕΕΑΑ και γι’ αυτό συχνά παρατηρείται ένα απορριμματοφόρο να συλλέγει απ’ όλους τους κάδους και όχι μόνο από τους μπλε. Από κριτικές που έχουν γίνει στην Μ. Βρετανία για τον τρόπο συλλογής έχει ειπωθεί ότι η αύξηση των απορριμματοφόρων για την αποκομιδή αυξάνει την σπατάλη ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όταν κάτοικοι του Δήμου Καισαριανής είχαν αντιδράσεςι στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στην εκχώρηση της ανακύκλωσης σε πολυεθνικές το ζήτημα λύθηκε «δημοκρατικά. Ὁ δήμος προχώρησε σε δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά της ανακύκλωσης, αιφνιδιαστικά εντός πέντε ημερών και με σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή. Εννοείται ότι ήταν ο νικητής!
Άλλωστε παρουσιάζεται ως ιεροσυλία να είναι κάποιος κριτικός προς την ανακύκλωση, αφού εμφανίζεται από τα ΜΜΕ και τους θεσμούς ως αναγκαία και απαραίτητη για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Πέρα από την διαρκή καχυποψία κάποιων και με το φόβο να χαρακτηριστούμε μηδενιστές γιατί όλα τα εξισώνουμε αποδομώντας τα θετικά τους στοιχεία, είναι βέβαιο ότι η ανακύκλωση και εφησυχασμό δημιουργεί στον πολίτη και αρνητικά στοιχεία ενέχει. Η ανακύκλωση έρχεται ως συμπλήρωμα του κύκλου της ληστρικής αφαίμαξης του πλανήτη από φυσικούς πόρους και χρησιμοποιείται σαν μια πολύ πετυχημένη δικαιολογία για να διατηρήσουμε το ίδιο καταναλωτικό μοντέλο. Ακόμη και οι όποιες αναστολές κατανάλωσης εμφανίζονται, καταστέλλονται άμεσα από την καλή πράξη της ανακύκλωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακύκλωση του επιβαλλόμενου τρόπου ζωής. Αύξηση «αναγκών», αύξηση της κατανάλωσης που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής, συνεπώς στην αύξηση των ενεργειακών αναγκών και στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Αύξηση των ανακυκλωμένων ποσοτήτων χωρίς σαφή μείωση των καταναλωτικών συνηθειών και «αναγκών» είναι ένας πανέξυπνος τρόπος να τα κονομάνε από παντού. Για παράδειγμα, όταν η Nestle που συμμετέχει στην ΕΕΑΑ παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων της και αντίστοιχα αύξηση και των ανακυκλώσιμων ποσοτήτων, τότε έχει κάθε λόγο να χαίρεται.
Δεν είναι ούτε στο ελάχιστο υπερβολή να πούμε πως ο,τιδήποτε προβάλλεται από τα ΜΜΕ ως οικολογικό και απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, κρύβει από πίσω του, τον ίδιο καπιταλισμό, την ίδια καταστροφική μανία της εξουσίας, αλλά πιο πολύχρωμα, πιο ανάλαφρα, πιο ιλουστρασιόν. Έναν μετα-μοντέρνο καπιταλισμό. Έτσι, βλέπουμε μπροστά μας χρωματιστά περίπτερα ανακύκλωσης με χορηγούς τράπεζες κ.λπ. προσπαθώντας, έτσι, να στρογγυλέψουν την αιχμηρή και απαίσια εικόνα τους.
Παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και αναπτύσσονται γοργά στον χώρο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), της βιοτεχνολογίας, της ενέργειας, των βιοκαυσίμων με την χρήση ενεργειακών φυτών που παίρνουν τη θέση τους σε βίαια αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις της Κίνας!
Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 68, Ιανουάριος 2008
https://gregordergrieche.blogspot.gr/2018/03/blog-post_17.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου