Γκρίζα “σύννεφα” έχουν σκεπάσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στον απόηχο της ελληνικής στάσης του “πάρτα όλα” που ακολουθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στις ΗΠΑ.
Το κρίσιμο στοιχείο που χρησιμοποίησε ως αφορμή η ελληνική πλευρά για να “παγώσει” τις σχέσεις της με την Μόσχα ήταν η οριστική θετική κατάληξη του συμβολαίου της Ρωσίας με την Τουρκία για το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς σύστημα S-400.
Η πραγματική, φυσικά, αιτία του παγώματος των ελληνικών σχέσεων με τη Μόσχα ήταν η πιο ισχυρή πρόσδεση της Αθήνας στην Ουάσιγκτον, ώστε ο Geoffrey Pyatt να χαρακτηρίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ως τις καλύτερες από τον πόλεμο!
Χαρακτηριστικό του “παγώματος” των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εόρταζε, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν καλεσμένη στην πρεσβεία το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
Δεν προσήλθε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, εκ των Πάνου Καμμένου, Δ. Βίτσα και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκης, Α/ΓΕΣ Α. Στεφανής, Α/ΓΕΝΝ. Τσούνης και Α/ΓΕΑ Χ. Χριστοφόρου).
Και αν για τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μια δικαιολογία γιατί απουσίαζε στην Κρήτη, οι λοιποί απλώς αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.
Είναι η πρώτη φορά που στον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δεν προσέρχεται στην ρωσική πρεσβεία έστω για έναν τυπικό χαιρετισμό ούτε ένας υπουργός ή αρχηγός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στην δεξίωση δεν προσήλθε κανένας άλλος εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος, πλην της ΛΑ.Ε, η οποία εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δια του Παν. Λαφαζάνη, του Κ. Ήσυχου και του Διον. Φλαμιάτου.
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους απαντούν στις ελληνικές αιτιάσεις ότι “Εσείς επιλέξατε αυτό τον δρόμο της διάρρηξης των σχέσεων μας. Εσείς “πατήσατε” την διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, εσείς αρνηθήκατε να προμηθευθείτε S-400, όταν ήσασταν η πρώτη χώρα στην οποία προσφέρθηκε το σύστημα.
Ακόμα και όταν επρόκειτο να μας ζητήσει η Τουρκία το 2008-2009, να αγοράσει αντιαρματικά Kornet-E για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Leopard-2, εμείς ρωτήσαμε τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη αν είχε κάποια αντίρρηση στην πώληση και αυτός δεν μας απάντησε ποτέ! Οι διεθνείς σχέσεις δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες“.
Μέσα σε όλα αυτά να σημειώσουμε ότι υπάρχει “mismatch” σε επίπεδο προϊσταμένων διπλωματικών αποστολών Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ελλάδα σήμερα, το οποίο ευνοεί τις ΗΠΑ.
Απέναντι στον “δαιμόνιο” και “αεικίνητο” Αμερικανό Geoffrey Pyatt (που έχει περάσει και από το “σχολείο” του Κιέβου όταν κατάφερε και ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας διαχειριζόμενος στα οδοφράγματα από απλούς αγανακτισμένους πολίτες μέχρι Ουκρανούς νεοναζί), υπάρχει ένας φιλέλληνας διπλωμάτης της παλιάς άριστης “σοβιετικής φρουράς διπλωματών”, ο Αντρέι Μάσλοφ, εξαιρετικά συμπαθής, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται θετικά και δεν «αξιοποιείται» θετικά από την ελληνική πλευρά.
Να θυμίσουμε και την ματαίωση σύγκλησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Μόσχα (7 και 8 Νοεμβρίου 2017), στην οποία θα συζητούσαν μεταξύ άλλων και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η χώρα μας πήγαινε για να ζητήσει επίσημα την εξαίρεση κάποιον ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο.
Όμως, συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός για την ελληνική πλευρά, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν τέσσερις αξιωματούχοι στη Διυπουργική, με καταγωγή από την Κριμαία, και ζήτησε αυθαίρετα και αγενώς την αντικατάστασή τους από άλλους Ρώσους, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά της Ουκρανίας!!!
Λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλήςκαι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί αξιωματούχοι, πληροφορήθηκαν ότι η Ρωσία έκλεισε τα σύνορα για αυτούς, αφού δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με αξιωματούχους από την Κριμαία.
Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολογημένα θεώρησε ότι η ελληνική απαίτηση αποτελεί προσβολή για την χώρα τους και εντέλει τους ανακάλεσαν την βίζα.
Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική να μείνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο.
Λίγες ημέρες πριν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με δριμεία ανακοίνωση την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντί για τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας των bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ.
Από την πλευρά της η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία βάσης συντήρησης και αποστολής στην Ανατολική Ευρώπη, στρατιωτικών ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ένα σχέδιο που η Μόσχα-λέει ότι-“Δεν θα περάσει τόσο εύκολα”…
Βάλτος για τα εθνικά μας συμφέροντα
Αυτή η υπό το μηδέν εξέλιξη των ελληνορωσικών σχέσεων, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του μνημονιακού πολιτικού τόξου, ζημιώνει αφάνταστα τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα, αν ακολουθούσε τον δρόμο ανάπτυξης που άνοιξε στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Παν. Λαφαζάνης, θα είχε αποδυναμώσει αρκετά την μετέπειτα αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και θα έδινε άλλη τροπή στην θωράκιση της ασφάλειάς της και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ίσως και άλλη τροπή στις εξελίξεις στην περιοχή.
Και τώρα, όμως, ένα νέο αξιόπιστο άνοιγμα στην Ρωσία είναι απόλυτα αναγκαίο για την χώρα μας και θα μπορούσε να δράσει πολύ ανασταλτικά ή και μοιραία για την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Δυστυχώς, όμως, μια φαύλη και υποτελής πολιτική και οικονομική τάξη θυσιάζει τα εθνικάμας συμφέροντα και βάζει σε περιπέτειες την χώρα μας μόνο και μόνο για να υπηρετήσει τα ευρωατλαντικά και σκληρά αμερικανικά σχέδια.
http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου