Με (νέα) οξεία επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ συνεχίστηκε σήμερα η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Π. Σκουρλέτη και του Γ. Πατούλη με επίκεντρο την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αλλά και τις συντάξεις των αιρετών.
Κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης αφού ανακοίνωσε πρόγραμμα γενικών συνελεύσεων των δημάρχων σε όλη την Ελλάδα, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Εσωτερικών τονίζοντας ότι οι δήμαρχοι ετοιμάζονται για μάχη: «Θα πρέπει να υπάρχει τσίπα, επιτέλους. Δεν μπορεί ο υπουργός που παίρνει δέκα μισθούς παραπάνω να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αφήσει τη δουλειά του για να υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, σχετικά με τις αναφορές Σκουρλέτη για «δημάρχους – πασάδες στα Γιάννενα».
Παράλληλα απείλησε ότι μετά την αποχώρηση από την Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη η ΚΕΔΕ θα πάψει να συνομιλεί με τον υπουργό Εσωτερικών: «Μπαίνουμε σε περίοδο μάχης. Αν συνεχίσει έτσι, αυτό που θα καταφέρει είναι να μην μπορούμε να συζητήσουμε με αυτό τον υπουργό. Ο κ. Σκουρλέτης έδειξε ότι δεν θέλει τον διάλογο. Θα πάμε μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Επιπλέον, ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να πει την άποψή του για τη μεταρρύθμιση γιατί «αυτό που έχει πει μέχρι τώρα είναι μόνο για την απλή αναλογική», ενώ τον κατηγόρησε ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι αυτή την ιδεοληψία που του έχει μπει στο μυαλό, η απλή αναλογική. Τι μοντέλο διοίκησης είναι αυτό: Το παζάρι της συναλλαγής πίσω από κλειστές πόρτες;», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Πατούλης κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών ότι με την επίσκεψή του σε δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης άρχισε να μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και να μοιράζει χρήματα στους δήμους αλλά «οι δήμαρχοι δεν τσιμπάνε».
Με την άποψη του προέδρου της ΚΕΔΕ για τα «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» συμφώνησε και ο «πράσινος» Απόστολος Κοιμήσης ο οποίος, επίσης, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής.
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» (Ανεξάρτητοι), δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη επέκρινε την απόφαση της διοίκησης της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε γενικές συνελεύσεις μέσα σε 10 ημέρες αλλά και την έντονη αντίδραση στο πόρισμα της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης: «Η μεγάλη κουβέντα για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη θα ανοίξει όταν θα μας δοθεί πρόταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί πιεζόμαστε να κάνουμε τόσες γενικές συνελεύσεις μέσα σε 10 ημέρες. Αν το κάνουμε για να ξεσηκώσουμε την Αυτοδιοίκηση, τότε λέω ότι αυτός δεν είναι ο ρόλος μας», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας: Οι εσπευσμένες γενικές συνελεύσεις σημαίνουν ότι συνεχίζουμε να κινούμαστε στη λογική του πολιορκητικού κριού της κυβέρνησης και της αριστερής παρένθεσης», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Τάσος Κανταράς, επικεφαλής της παράταξης της ΛΑΕ που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι από θέση αρχής υπέρ της απλής αναλογικής αλλά και της μείωσης της θητείας των δημάρχων από πέντε σε τέσσερα χρόνια.
Για αντιδραστικές αλλαγές έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη στο πόρισμα της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Τα δέκα ερωτήματα Πατούλη στον Σκουρλέτη
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε 10 συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται «αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση».
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις».
Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΕΔΕ απευθύνει στον κ. Σκουρλέτη 10 ξεκάθαρα ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει προκειμένου να διαπιστώσει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού «ποιοι επιθυμούν πραγματικά το διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες».
Ερώτημα πρώτο: έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι, όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;
Ερώτημα δεύτερο: Γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης ότι για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει 7 φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν; Πώς λέει ότι ως τα μέσα του χρόνου θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν δεν έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία; Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;
Ερώτημα τρίτο: Γιατί δεν σέβεται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης; Γιατί μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννενα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;
Ερώτημα τέταρτο: Πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη; Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση;
Ερώτημα πέμπτο: Πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα;
Ερώτημα έκτο: Η Κυβέρνηση επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο Δήμαρχος να επιλέγει ως Γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά πρόσωπο από συγκεκριμένο Μητρώο;
Ερώτημα έβδομο: είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση της θητείας των Δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια;
Ερώτημα όγδοο: Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες και το μοντέλο του «Δημάρχου – νταλαβερτζή»; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο;
Ερώτημα ένατο: Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης; Με ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;
Ερώτημα δέκατο: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων; Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;
Τα 10 παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα
1. Μας μειώνουν περαιτέρω την χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους, κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την πληρωμή τους.
6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης ( αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/patoulis-vs-skourleti-tha-prepei-na-iparxei-tsipa-proaningeile-maxi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου