Οι 12 μειώσεις που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους οι συνταξιούχοι δεν φθάνουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή για νέες περικοπές με γνώμονα την προσωπική διαφορά.
Στον «κύκλο του κακού» μπαίνουν οι συντάξεις πάνω από 700 ευρώ, όπου η περικοπή λόγω προσωπικής διαφοράς εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 10% σε δύο δόσειςΤην ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Η επιδίωξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι να αρχίσει ακόμη και μέσα στο 2017 ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που θα σημάνει περικοπές για 900.000 συνταξιούχους.
Όσο κι αν επιχειρείται να συμφωνηθεί οι νέες περικοπές να γίνουν σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020, ώστε να εξοικονομηθούν 1,85 δις ευρώ, η μείωση θα είναι σημαντική.
Στον «κύκλο του κακού» μπαίνουν οι συντάξεις πάνω από 700 ευρώ, όπου η περικοπή λόγω προσωπικής διαφοράς εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 10% σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καλύπτει το 70%.
Τα πράγματα θα είναι χειρότερα για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς η περικοπή αναμένεται να«Μια τρύπα στο νερό» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χαρακτηρίζει επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αγγίξει το 30% και πάλι σε δύο δόσεις.
Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρ. ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι μικρές (4%-5%). Πρόκειται, λοιπόν, για συνταξιούχους του Δημοσίου, κυρίως ενστόλους, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.
Προσωπικές διαφορές, όμως, εμφανίζουν και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων με χαμηλές συντάξεις, τις οποίες θέλει πάση θυσία να προστατέψει η κυβέρνηση, ώστε να πάει σε εκλογές.
Ειδικότερα, προσωπικές διαφορές εμφανίζουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, οι οποίες λαμβάνουν τα κατώτατα όρια με τη λεγόμενη προσαύξηση και η σύνταξή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούντο, με βάση τις εισφορές και τις αποδοχές τους, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 15ετία, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ.
Δεν έφθανε το ΔΝΤ, ήρθε κι ο Στουρνάρας
«Μια τρύπα στο νερό» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χαρακτηρίζει επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε πιθανή αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω καταβολής των εκκρεμών συντάξεων και υστέρησης εσόδων από εισφορές.
Παράλληλα, επιδεινώνεται η σχέση παροχών-εισφορών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στουρνάρας:
1) Τα εκτιμώμενα μεγέθη της συνταξιοδοτικής δαπάνης ενδέχεται στην πραγματικότητα να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα.
2) Ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες.
3) Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνταξιοδοτικές παροχές είναι υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες εισφορές που έχουν καταβληθεί.
4) Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
5) Χρειάζεται η παράταση του εργασιακού βίου και η αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.
http://www.zougla.gr/politiki/article/nea-sfagi-gia-900000-sintaksiouxous
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου