Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

(Εσύ συνεχίζεις να ψηφίζεις μνημονιακούς στην πολιτική και στον συνδικαλισμό! Χωρίς αντίσταση, χωρίς την έμπρακτη έκφραση της αντίθεσής μας, θα μας εκμηδενίσουν, συνάδελφε)! Τσακαλώτος: Κλείσαμε ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 5.900 – ΣΤΟ 5% ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν την Πέμπτη το πρωί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.

Έγινε ενημέρωση εφ' όλης της ύλης για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν, αλλά και για τα περίφημα «αντίμετρα».





Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.900 έως 6.000 ευρώ, παραμένει το 5% στις ομαδικές απολύσεις, ενώ στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. 

Μάχη φαίνεται να δίνεται για τις συντάξεις με στόχο της κυβέρνησης να ξεκινήσει η περικοπή από το 2020.

Έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού,
 Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, δήλωσε «κλείσαμε». Το μόνο «αγκάθι» μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο.

Πάντως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. 

Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019, προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωση των συντάξεων. 
Έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςΑναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.

Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές. 



Επίσης φαίνεται πως «κλείδωσε» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή.

«Κλείσαμε»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε:

«Κλείσαμε. Το μόνο αγκάθι μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο, ενώ, όπως αναφέρεται το εν λόγω ζήτημα «δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή».

DW: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 7 Απριλίου

Η επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, θα επιδιωχθεί στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, σημειώνει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, το βασικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, και ειδικότερα το σκέλος των συντάξεων. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κατανομή χρονικά των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ υπό μορφή περικοπής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση θέλει το κύριο βάρος να μεταφερθεί στο 2020, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να γίνει το 2019.

Στα υπόλοιπα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχουν απομείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να επιλυθούν στις συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εδώ που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον εφικτός ο στόχος επίτευξης συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει και το δρόμο για τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που έχει προγραμματιστεί, στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου». 


http://www.zougla.gr/politiki/article/aforologito-sta-6000-evro-miosis-stis-sintaksis-aga8i-i-dei


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου