Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

(Δούρου στηρίζει στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ)! Τσίπρας: "Έχει τυφώνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ"

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Βίκυ Σαμαρά

Το ερώτημα εάν μίλησε με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο που βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που διήρκεσε τέσσερις ώρες.
"Έχει τυφώνα στην Αμερική", επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός. Και χαμογελώντας πρόσθεσε: "Αλλά δε λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ".

Κομματικές πηγές στη συνέχεια διευκρίνιζαν όσον αφορά στο θέμα που ανέκυψε με την πρόταση Καμμένου για plan B στο Σκοπιανό πως η κυβέρνηση έχει πει ποια είναι η θέση της. Η οποία θέση του Μαξίμου υπενθυμίζεται ότι παραμένει η προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στη συμφωνία που είχαν κάνει Τσίπρας - Καμμένος να επανέλθουν στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτιο.
Δεν συζητήθηκε πάντως το Σκοπιανό και οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ όπου οι πληροφορίες φέρουν το Ζόραν Ζαεφ να έχει διασφαλίσει τη στήριξη 11 βουλευτών του VMRO.
Τα θέματα συζήτησης στην ΠΓ ήταν τρία:
Πολιτικές εξελίξεις
Οι τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Η ανασυγκρότηση του κόμματος και η εκλογή νέας πολιτικής γραμματείας
Στο κλείσιμο ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής δουλειά μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η συνταγματική αναθεώρηση θα απασχολήσει την επόμενη ΠΓ ώστε να καταλήξει το κόμμα στις προτάσεις του στα τέλη Οκτωβρίου με στόχο η διαδικασία να ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου.
Μέχρι Χριστούγεννα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχουν ψηφιστεί στη βουλή οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή τα αναδρομικά ενστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ΕΝΦΙΑ.
Όσον αφορά στις συντάξεις , κομματική πηγή έλεγε ότι η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά και εκτιμούσε ότι το θέμα θα κλείσει χωρίς αναταράξεις.
Ως προς το ερώτημα εάν θα υπάρξει αναβολή ή κατάργηση του μέτρου, η ίδια πηγή επισήμαινε ότι το μέτρο είναι παραμετρικό, άρα το θέμα είναι κατά πόσο επηρεάζεται ο στόχος όχι μόνο για εφέτος και τα επόμενα έτη.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε την ΠΓ για τις αυτοδιοικητικές.
Έχουν ήδη γίνει κομματικες συσκέψεις σε επίπεδο περιφερειών και είναι εξι οι σίγουρες υποψηφιότητες στις περιφέρειες.
Στις περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους νυν περιφερειάρχες Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσατο.
Στη Δυτική Μακεδονία θα στηρίξει το Θόδωρο Καρυπίδη, τον οποίο δεν είχε στηρίξει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές.
Στη Δυτική Πελοπόννησο θα στηρίξει το Γιώργο Δέδε, στη δυτική Ελλάδα τον Απόστολο Κατσιφάρα, στην ανατολική Μακεδονία Θράκη τον Κώστα Κατσιμίγα και στη Στερεά Ελλάδα το Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και για τους μεγάλους "πολιτικούς δήμους" . Σήμερα πάντως δεν έγινε συζήτηση για το δήμο Αθηναίων.
Συζήτηση έγινε βέβαια και για την ΚΕ του σαββατοκύριακου που θα εκλέξει την Κυριακή νέα ΠΓ. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις.
Το πιο πιθανό ειναι να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ πιο μικρή από σήμερα που αριθμεί 29 μέλη και στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν αποκλείεται όμως να παραμένουν τελικά χωριστά όργανα πολιτικό συμβούλιο και εκτελεστική γραμματεία και σε αυτή την περίπτωση θα μείνει ίδιος ο αριθμός των μελών.
https://www.news247.gr/politiki/tsipras-echei-tyfona-stis-ipa-alla-den-legetai-panos-legetai-maikl.6656882.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου