Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Κ. Πελετίδης: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Θα συνεχίσουμε μαζί με το λαό μας τον αγώνα…»



Αν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που έμεινε ως συμπέρασμα από την υπόθεση της δίκης και της αθώωσης του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, που δικάστηκε ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής, είναι ότι η εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει μεγάλες δυνατότητες στο να βάζει εμπόδια και μπορεί να ακυρώνει τη δράση και τις ενέργειες της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
Λαϊκή κινητοποίηση που προέκυψε με αφορμή την πολιτική στάση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, επειδή δεν παραχώρησαν χώρο στους φασίστες για να στάζουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ή επειδή δεν έδωσαν στοιχεία στους χρυσαυγίτες για το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς.

Αυτή η συνεπής πολιτική επιλογή της διοίκησης του δήμου ήρθε ως συνέχεια της συνολικότερης ταξικής πολιτικής στάσης της απέναντι σε οτιδήποτε χτυπά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, της προσπάθειας να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Αυτό είναι το ουσιαστικό που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Οσα έγιναν, λοιπόν, είναι απόρροια της συνολικής στάσης υπεράσπισης των εργαζομένων, στήριξης των προσπαθειών και της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στάση απόλυτα ταυτισμένη με τα λαϊκά συμφέροντα

Την επισήμανση ότι ο λαός κατανόησε πως η δίκη ήταν πολιτική ως προς την αιτία και το περιεχόμενο και εξέφρασε τη συμπαράστασή του γιατί οι ενέργειες της δημοτικής αρχής βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, κάνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Στη συνέντευξή του, ο δήμαρχος τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως: η στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή βοηθά να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά της, ενός ναζιστικού μορφώματος, με φασιστική ιδεολογία και ακραίο αντικομμουνισμό, που προσπαθεί να δηλητηριάσει το λαό μας με τη σάπια ιδεολογία του.


Η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη έχει ως εξής:

-- Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο μετά τη μήνυση της Χρυσής Αυγής. Απ' όλη αυτή τη διαδικασία τι είναι αυτό που μένει ως το πιο σημαντικό;

-- Οτι η διοίκηση στους δήμους δεν πρέπει να «κλείνεται» μέσα στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του συστήματος. Αντίθετα, πρέπει να συμπορεύεται με το λαό και τις ανάγκες του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή βοηθά να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά της, ενός ναζιστικού μορφώματος, με φασιστική ιδεολογία και ακραίο αντικομμουνισμό, που προσπαθεί να δηλητηριάσει το λαό μας με τη σάπια ιδεολογία του. Βγαίνει στην επιφάνεια ότι είναι το αποκούμπι του συστήματος, ταγμένη στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση στους μετανάστες, στους Ρομά κ.λπ. Συγκαλύπτουν επιμελώς την ταξική αιτία των προβλημάτων. Στρέφουν τους φτωχούς ενάντια στους πάμφτωχους.

-- Υπήρξε σημαντική κινητοποίηση συνδικάτων, φορέων, ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα σας έξω από το δικαστήριο. Αυτή η λαϊκή κινητοποίηση τι δείχνει;

-- Δείχνει ότι ο λαός έχει σωστά αντανακλαστικά, κατανόησε ότι η δίκη ήταν πολιτική, ως προς την αιτία και το περιεχόμενο. Εκδήλωσε την αντίθεσή του απέναντι στο ναζισμό, το φασισμό. Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, γιατί οι ενέργειες αυτής της δημοτικής αρχής, όπως αποτυπώνονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας.
Από τη μεγάλη κινητοποίηση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια
Από τη μεγάλη κινητοποίηση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια

-- Πώς συνδέεται η στάση σας απέναντι στα φασιστοειδή με τη συνολική στάση της διοίκησης απέναντι σε οτιδήποτε χτυπά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα;

-- Η δημοτική αρχή έχει προτεραιότητα τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, και αυτό καθορίζει τη δράση της. Αυτή η προτεραιότητα, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτεί να μην πειθαρχούμε στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και συνολικά του αστικού κράτους. Για να αποτρέψουμε την απόλυση των εργαζομένων συμβασιούχων (ΙΔΑΧ), δεν πειθαρχήσαμε σε αντίστοιχους νόμους και εντολές της τότε κυβέρνησης και του τότε υπουργού της ΝΔ. Για να διασφαλίσουμε έργα αναγκαία για τον Πατραϊκό λαό, δεν υπακούσαμε στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην αντίστοιχη Εγκύκλιο, για την παράδοση των αποθεματικών του δήμου.

Με αυτή την κατεύθυνση διαμορφώσαμε και δώσαμε στο λαό μας το Νότιο Πάρκο, για το οποίο μας ζητούν εξηγήσεις για τη νομιμότητα των πράξεών μας και μας επιβάλλουν πρόστιμα. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που αφορούν τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Αρνούμαστε να διευκολύνουμε τη δράση της, το θεωρούμε υποχρέωση απέναντι στα θύματα του ναζισμού, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας, όπως αναφέρουμε και στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Θα συνεχίσουμε μαζί με το λαό μας τον αγώνα, για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων.
Θα συνεχίσουμε σταθερά το δρόμο που χαράξαμε με τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας από Πάτρα μέχρι Αθήνα, με σύνθημα «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

-- Η στάση της διοίκησης του δήμου απέναντι σε μελλοντικά «αιτήματα» χρυσαυγιτών ποια θα είναι;

-- Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη δημοτική αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης.

Κ. Πασ.

Συνολικό πλαίσιο φιλολαϊκής πολιτικής στάσης

Στη συνέντευξή του ο δήμαρχος Πατρέων αναφέρθηκε σε ορισμένες μόνο πρωτοβουλίες της μέχρι τώρα θητείας της διοίκησης του δήμου. Αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω.

Ο Δήμος Πάτρας οργάνωσε τον Απρίλη του 2016 τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας. Οκτώ μέρες πορείας αγώνα 220 χιλιομέτρων, από Πάτρα έως Αθήνα, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Που για να γίνει πράξη, κινητοποιήθηκαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία, συνδικάτα, φορείς, έγιναν δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές, συναντήσεις με φορείς, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς. Ακόμα, πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για μεγάλες κινητοποιήσεις, ώστε να γίνει πράξη η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης, του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας για χρήση από το λαό της πόλης και να φύγει από την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, να εξαιρεθεί από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, να μην παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες.

Αλλο παράδειγμα: Ο δήμος με συνεχείς παρεμβάσεις ζήτησε και ζητά κονδύλια από την κεντρική διοίκηση για να μη σταματήσουν να παρέχονται υπηρεσίες στους δημότες, να μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να γίνουν έργα υποδομής ζωτικής σημασίας, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, διαχείρισης απορριμμάτων. Οργάνωσε κινητοποιήσεις, ακόμα και στην Αθήνα, για να μην απολυθούν συμβασιούχοι, κόντρα στους νόμους και τις αποφάσεις των αστικών κυβερνήσεων. Μάλιστα, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έγινε παμπατραϊκή κινητοποίηση τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ είχαν προηγηθεί πολλές άλλες για τον ίδιο λόγο. 

Επίσης, ο Δήμος Πάτρας οργάνωσε και οργανώνει κινητοποιήσεις για το θέμα της κάλυψης όλων των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, για φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς. Πολλές ήταν οι συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, καθώς και με γονείς τα παιδιά των οποίων έχουν αποκλειστεί από τους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από κοινού να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα που τους στερούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία επέβαλε ακόμα χειρότερους όρους για να μπορέσει να πάει ένα παιδί σε παιδικό σταθμό.

Ολα τα παραπάνω τι συνιστούν; Συνιστούν ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής στάσης που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αντιπαράθεση με τους χρυσαυγίτες, που εχθρεύονται ανοιχτά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, συγκροτούν τάγματα εφόδου ενάντια σε συνδικαλιστές, δουλεύουν για τη διάσπαση των εργαζομένων με βάση το χρώμα, την καταγωγή και τη θρησκεία, επιδιώκουν την υποταγή τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου, φτιάχνοντας μέχρι και δουλεμπορικά γραφεία. Δεν μπορείς, λοιπόν, να λες ότι βρίσκεσαι στο πλευρό του εργατικού - λαϊκού κινήματος - και μάλιστα με έργα και όχι με λόγια - και να μην προσπαθείς ταυτόχρονα για την απομόνωση των φασιστών. 

Η στάση του κομμουνιστή δημάρχου δεν έχει καμία σχέση με όσους «όψιμους αντιφασίστες» πίσω από την καταγγελία της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να συγκαλύψουν την ανοχή τους στο σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντα που γεννάνε και τρέφουν τις ναζιστικές - φασιστικές δυνάμεις. Είναι μία συνειδητή πολιτική επιλογή, που μάλιστα έρχεται κόντρα στο ίδιο το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, που έβαλαν το λιθαράκι τους για να κάτσει στο εδώλιο ο Κώστας Πελετίδης και που φροντίζουν οποτεδήποτε η διοίκηση του Δήμου Πάτρας επιχειρεί να πάρει μια απόφαση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών οικογενειών, να τη σταματήσουν γιατί δεν... προβλέπεται από την αστική νομοθεσία. 

Είναι μια πολιτική επιλογή κόντρα σε λογικές ουδετερότητας και, πολύ περισσότερο, σε λογικές που νομιμοποιούν στη συνείδηση του λαού τους φασίστες, με φωτογραφήσεις στο Καστελόριζο ή με δηλώσεις του τύπου «πρέπει να προτιμήσουμε τη σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή»...

Ριζοσπάστης

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2017/03/blog-post_77.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου