Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

(Δεν έχει ματαγίνει)! Δ.Μαραθώνα: Σύσσωμο το Δ.Σ. κατά Ψινάκη -Κατηγορίες για ιδιωτική εταιρεία




Ομόφωνη απόφαση – «κεραυνός» (33-0) κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, με υπόνοιες και κατηγορίες για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης με αφορμή τη σύσταση ιδιωτικής εταιρίας που έχει συστήσει ο ίδιος εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα.
Τι ακριβώς συνέβη, όμως;

Από τον Μάιο του 2015, ο κ. Ψινάκης έχει συστήσει μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα» (“Marathon Foundation”), πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος, μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχουν υπάρξει κατά καιρούς συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα και ως έδρα της εταιρείας δηλώνεται το σπίτι του Δημάρχου Μαραθώνα στο Νέο Βουτζά!
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ψινάκης γνωστοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συστήθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα («την έκανα για να παρακάμψω τις δυσκολίες του Δημοσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά, αρνείται εδώ και έναν χρόνο να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης οποιοδήποτε στοιχείο για τη λειτουργία της.
Παράλληλα το ίδρυμα εισπράττει χιλιάδες ευρώ σε χορηγίες και δωρεές που στους περισσότερους Δήμους της χώρας, κατατίθενται απευθείας στα ταμεία των Δήμων.
Η εισήγηση του θέματος που έφερε τον τίτλο «Λήψη μέτρων για τη μη παραπλάνηση τρίτων από τη χρήση του ονόματος Μαραθώνας από το ιδιωτικό ίδρυμα marathon foundation του Ηλία Ψινάκη» ήταν ιδιαίτερα σκληρή για το Δήμαρχο Μαραθώνα – κατηγορώντας τον για απόπειρα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης – προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή του. Έξαλλος ο κ. Ψινάκης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανέναν για τη δράση της εταιρίας του. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή:
Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα κάλεσε τον Ηλία Ψινάκη:
1) Να αφαιρέσει το όνομα «Μαραθώνας» από την επωνυμία της εταιρίας του 2) Να δημοσιοποιήσει όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του προς ενημέρωση των δημοτών του Μαραθώνα.
Οργισμένος ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνήθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση είτε της μίας, είτε της άλλης εισήγησης, απαντώντας «τη δική μου εταιρία θα τη διοικώ όπως το θέλω εγώ, θα της δίνω ότι όνομα γουστάρω, και όποιος θέλει να την ελέγξει ας πάει στον Εισαγγελέα». Έφτασε μάλιστα σε σημείο να απειλήσει με μήνυση το δημοτικό συμβούλιο του Μαραθώνα, της πόλης.
Η στάση του Ηλία Ψινάκη προκάλεσε τη γενική κατακραυγή του ακροατηρίου που βρισκόταν στην αίθουσα, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την ομόφωνη αποδοχή της εισήγησης ακόμη και από τους δημοτικούς συμβούλους της δικής του παράταξης!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, μάλιστα, αποφάσισε με ψήφους 33-0 (!) να στείλει έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις πρεσβείες, δημόσιους φορείς, ιδρύματα κ.α. με την οποία θα τους ενημερώνει ότι όχι μόνο η εταιρία του Ηλία Ψινάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δήμο Μαραθώνα, αλλά ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε επίσημο οικονομικό στοιχείο για τη λειτουργία της.
Τι απαντά ο Ηλίας Ψινάκης
Μιλώντας στο star.gr, o Ηλίας Ψινάκης ξεκαθάρισε πως «έχω ιδρύσει το Marathon Foundation το οποίο εξυπηρετεί ανάγκες των δημοτών. Είναι απόλυτα νόμιμο, μια αστική μη κερδοσκοπική, όπως αστική μη κερδοσκοπική είναι και η αμφικτιονία των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Αυτό έχει δυο πόλους. Το ένα είναι να ανακουφίζει προς το παρόν τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας στο Μαραθώνα, και το δεύτερο είναι να προάγει το brand του Μαραθωνίου σε όλο τον κόσμο».
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
«Δεν είμαι υποχρεωμένος, όποιος θέλει είναι στη ΔΟΥ Παλλήνης, μπορεί να πάει να πάρει έναν εισαγγελέα και να το ψάξουν. Δεν έχω κανένα θέμα, εγώ δεν είμαι κλέφτης», είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για την ενορχηστρωμένη επίθεση.
«ΕΓΩ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφησε ομόφωνα (με ψήφους 33-0) να σταλεί έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις πρεσβείες, δημόσιους φορείς, ιδρύματα κ.α. με την οποία θα τους ενημερώνει ότι η εταιρία του Ηλία Ψινάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δήμο Μαραθώνα, ο Ηλίας Ψινάκης απάντησε:
«Την ομόφωνη απόφαση εγώ την προκάλεσα. Εγώ είπα να ψηφίσουν. Αυτό που ψηφίστηκε ομόφωνα, είναι ένα συγκεκριμένο σημείο! Αυτοί ήθελαν να στείλουν ένα γράμμα σε πρεσβείες και Υπουργεία ότι δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος του Μαραθώνα με το ίδρυμα. Βεβαίως αυτό το ξέρουν όλοι δεν είναι ηλίθιοι οι Πρέσβεις. Εννοείται οποιοδήποτε Foundation δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. Και λέω βεβαίως στείλτε το! Έδωσα εντολή και στους δικούς μας να το ψηφίσουν ομόφωνα. Ας στείλουν ό,τι γράμμα θέλουν όπου θέλουν τι με νοιάζει».

Το κείμενο της επιστολής που κοινοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο και προς όλα τα ΜΜΕ είναι το εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα – Marathon Foundation», ουδεμία σχέση έχει με το Δήμο Μαραθώνα.
Πρόκειται για εταιρία που ίδρυσε προσωπικά ο κ. Ηλίας Ψινάκης και για τη λειτουργία της οποίας δεν έχει καμία απολύτως γνώση ή ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.
Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χρηματικών ποσών ή των περιουσιακών στοιχείων που αποκτά η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι ο κ. Ψινάκης και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στο οποίο κατά καιρούς συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του Δημάρχου Μαραθώνα.
Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι από τον Μάιο του 2015, όταν και συστάθηκε η συγκεκριμένη εταιρία, ο κ. Ψινάκης αποφεύγει να προχωρήσει στην παραμικρή επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατανομή των χρηματικών δωρεών που εισπράττει το “Marathon Foundation”, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και αναφορές του εμφανίζει την εταιρία του ως συνεργαζόμενη με τον Δήμο Μαραθώνα.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οποιαδήποτε δωρεά πραγματοποιείται στο “Marathon Foundation”, ενισχύει τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ηλίας Ψινάκης, και όχι το Δήμο Μαραθώνα
Οποιοσδήποτε συσχετισμός του “Marathon Foundation” με το Δήμο Μαραθώνα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο αυτής.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να προσφέρουν δωρεές προς το Δήμο Μαραθώνα να απευθύνονται στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου Μαραθώνος (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχολεία, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, ΝΠΔΔ «Τετράπολις», ΔΗΘΕΜΑ, Αθλητικός Οργανισμός κ.α) και όχι σε οιασδήποτε μορφής ιδιωτικές εταιρείες.
Με εκτίμηση,
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαραθώνα»
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/d-marathona-sissomo-to-d-s-kata-psinaki-katigories-gia-idiotiki-etairia/
http://odofragma-skas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου