Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Καταγγελία-Πολίτες Βύρωνα: Στα σχέδια του δήμου η καταστροφή του Υμηττού



Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα, όπως αυτή ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, για τις χωροθετήσεις στον ορεινό όγκο του Υμηττού θα αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή. Κι αυτό, σύμφωνα με την δημοτική παράταξη ῾῾Πολίτες του Βὐρωνα῾῾, γιατί εκτός των άλλων ῾῾ η διοικητική περιοχή του Βύρωνα στον ορεινό όγκο του Υμηττού είναι η πλέον επιβαρυμένη. Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του Δήμου Βύρωνα έχουν κάνει παράνομες παρεμβάσεις στη Β΄Ζωνη Υμηττού (παράνομα κτίσματα, σταθμός μεταφόρτωσης, Άστρα, κ.λπλ), για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή επιδιώκει ΟΧΙ μόνο την νομιμοποίηση τους, αλλά και την επέκταση τους με τεράστιες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Ακόμη, το δασικό περιβάλλον είναι διασπασμένο από ιδιοκτησίες και εγκαταστάσεις, με σκουπίδια, χωρίς συντηρημένα και διαμορφωμένα μονοπάτια και χώρους περιπάτου, ενώ υπάρχουν πολλές επιβουλές από ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν είναι εκτός άλλου τυχαία η επιμονή με την οποία καίγεται ο δασικός χώρος στις περιοχές Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης῾῾.
Με αφορμή τις αντιδράσεις αλλά και τις διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε στο Δ.Σ., οι ῾῾Πολίτες του Βύρωνα῾῾ απευθύνουν κάλεσμα προκειμένου να προστατευθεί ο Υμηττός ῾῾από τους καταστροφικούς σχεδιασμούς Δημοτικής Αρχής, Περιφέρειας και Κυβέρνησης῾῾. Προς αυτή την κατεύθνση, καλούν τους πολίτες ῾῾να είναι παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 13/2/17 και να απαιτήσουν την απόσυρση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και την πλήρη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού῾῾.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
Έντονη ήταν η συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τις χωροθετήσεις στον ορεινό όγκο του Υμηττού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα την Τετάρτη 25/1/2017. Η πρόταση για συζήτηση ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις, όπου το Ευρωδικαστήριο σε αναμονή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, αποφάνθηκε κατά του ΠΔ 187/2011, το οποίο προστατεύει τον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Πιο αναλυτικά για το τί σημαίνει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, μπορείτε να ελέγξετε και σχετική αρθρογραφία στον Τύπο – ενδεικτικά.
Δεδομένης της συγκυρίας ουσιαστικά ο Υμηττός μένει απροστάτευτος από τα ιδιωτικά συμφέροντα και από τις κρατικές υπηρεσίες και τους δήμους. Είναι αναγκαίο για τη σωτηρία ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου του λεκανοπεδίου, άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος που θα συζητηθεί οριστικά στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 2017. Ακόμα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε περιβαλλοντολογική μελέτη και έκδοση νέου ΠΔ που θα επαναλαμβάνει τους όρους προστασίας του ΠΔ 187/2011, που είναι πολύ πιθανόν πλέον να ακυρωθεί.
Αυτή την ευαίσθητη στιγμή επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να παρέμβει ουσιαστικά κατά του Υμηττού, ζητώντας από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΑΠΕΝ:
  • Την νομιμοποίηση των διαφόρων παραβάσεων που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο του Υμηττού από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών από δασικές.
  • Την δυνατότητα επέκτασης εγκαταστάσεων της υπηρεσίας καθαριότητας, όπως π.χ. του σημερινού σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που παράνομα λειτουργεί στην περιοχή του Κουταλά.
  • Τον αποχαρακτηρισμό των λατομείων του Πολύδωρα από δασική έκταση και την εγκατάσταση εκεί σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλωσίμων απορριμμάτων και πράσινου σημείου μεγάλης έκτασης.
  • Την δέσμευση έκτασης και τον αποχαρακτηρισμό της για την εγκατάσταση μεγάλης υποδομής για τα αδέσποτα της πόλης.
Είναι ακόμη πιο σοβαρό το ζήτημα αν αναλογιστεί κανείς πως:
  • Η παρέμβαση αυτή της Δημοτικής Αρχής προς το ΥΠΑΠΕΝ έγινε ουσιαστικά εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθεί κανένας φορέας ή το Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη από τον 10/2015.
  • Έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που σαφώς τοποθετούνται υπέρ της απόλυτης προστασίας του ορεινού όγκου και κατά των επεκτάσεων χρήσεων στο βουνό.
  • Ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» επικαλείται η δημοτική αρχή στην πρότασή της “την φιλοσοφία” του ΠΔ 187/2011 (!) ενώ ουσιαστικά προτείνει παρεμβάσεις που το ΠΔ 187/2011 σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει.
  • Ουσιαστικά υλοποιεί μέρος του ΤΣΔ Απορριμμάτων το οποίο είχε συγκεντρώσει τα πυρά δημοτών και αντιπολίτευσης το 2015 χωρίς ουσιαστική συζήτηση για το τί υλοποιείται.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Δημοτική Αρχή δια στόματος δημάρχου και αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη έκανε λόγο για «κραυγές» αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες και καταγγελίες φορέων για την πρότασή της, τόνισε πως το ΥΠΑΠΕΝ έχει ζητήσει προτάσεις για περιβαλλοντολογική μελέτη μετά την απόρριψη του ΠΔ 187/2011 και για αυτό προχώρησε στην πρόταση-επιστολή. Τέλος, επισήμανε πως οι παρεμβάσεις που προτείνει είναι αναγκαίες και η λειτουργία του σταθμού Μεταφορτωσης Απορριμμάτων που σήμερα υπάρχει στον Κουταλά είναι επίσης αναγκαία και όποιος στρέφεται εναντίον του, ουσιαστικά στρέφεται εναντίον της υγείας των δημοτών.
Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων διαφώνησαν με την λογική της Δημοτικής Αρχής. Την αντίθετη γνώμη τους διατύπωσαν οι διαφοροποιημένοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από την «Στάση Βύρωνα». Ειδικά ο κ. Μαυρόπουλος ζήτησε την κατάθεση ψηφίσματος και την άμεση απόσυρση της επιστολής-πρότασης της Δημοτικής Αρχής προς το ΥΠΑΠΕΝ.
Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή και το θέμα παραπέμφθηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/2/17.
Διαφοροποιήθηκαν και οι κ. Σωτηρόπουλος, Πάλμος, Τζιορτζότης ενώ ερωτήματα φάνηκε ότι υπήρχαν και στις άλλες παρατάξεις και σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου.
Τέλος, τοποθετήθηκαν από τους φορείς η «Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού» με τον κ. Περικλή Ζήκα οι οποίοι επεσήμαναν τους κινδύνους που απορρέουν από την διαφαινόμενη ακύρωση του ΠΔ 187/2011, τόνισαν την ανάγκη προστασίας του Υμηττού, αποσαφήνισαν τις νομικές διαδικασίες σε σχέση με το ΠΔ και πρότειναν ως πιθανή εναλλακτική τη χωροθέτηση σταθμού μεταφόρτωσης στα όρια της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.
Από τους «ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ» τοποθετήθηκε ο κ. Χατζηστέλιος Δημήτριος και έθεσε τη συνεχόμενη καταστροφή του Υμηττού από την πολιτική επέκτασης χρήσεων που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή καθώς και την ασυνέπεια με τις θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν.
Ως συλλογικότητα θεωρούμε πως η διοικητική περιοχή του Βύρωνα στον ορεινό όγκο του Υμηττού είναι η πλέον επιβαρυμένη. Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του Δήμου Βύρωνα έχουν κάνει παράνομες παρεμβάσεις στη Β΄Ζωνη Υμηττού (παράνομα κτίσματα, σταθμός μεταφόρτωσης, Άστρα, κ.λπλ), για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή επιδιώκει ΟΧΙ μόνο την νομιμοποίηση τους, αλλά και την επέκταση τους με τεράστιες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Ακόμη, το δασικό περιβάλλον είναι διασπασμένο από ιδιοκτησίες και εγκαταστάσεις, με σκουπίδια, χωρίς συντηρημένα και διαμορφωμένα μονοπάτια και χώρους περιπάτου, ενώ υπάρχουν πολλές επιβουλές από ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι εκτός άλλου τυχαία η επιμονή με την οποία καίγεται ο δασικός χώρος στις περιοχές Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης.
Ας θυμηθούμε ακόμη πως ανάλογη πρόταση για Σ.Μ. Απορριμμάτων είχε κατατεθεί στο παρελθόν όταν ήταν υπουργός περιβάλλοντος ο κ. Λαλιώτης και δήμαρχος ο κ. Ρογκακος. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά εξ αιτίας της αντίστασης των κατοίκων.
Εκτίμησή μας είναι πως ανάμεσα στις παλαιότερες επιδιώξεις για οικοπεδοποίηση του Υμηττού από ιδιώτες, εκκλησία και κρατικές υπηρεσίες έρχεται να προστεθεί η σταθερή επιδίωξη της Περιφέρειας να εγκαταστήσει έναν χώρο για μεταφόρτωση απορριμμάτων που θα αφορά πολλούς δήμους από την ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου και ως τέτοιος χώρος έχει επιλεχθεί ο ορεινός όγκος του Υμηττού.
Το όλο θέμα συνδέεται με τη γενικότερη αντίληψη για τη διαχείριση της πόλης, του οικιστικού σχεδιασμού και της διαχείρισης απορριμμάτων.
Ας είμαστε σαφείς: Όσο συνεχίζεται η συγκέντρωση υποδομών στην πόλη της Αθήνας και η συγκέντρωση του πληθυσμού, τόσο πιο άσχημες θα γίνονται οι συνθήκες ζωής για τους κατοίκους και συνεχώς θα επιδεινώνεται η κατάσταση του περιαστικού πρασίνου έως την τελική εξαφάνιση του.
Είναι αναγκαία μία πολιτική αποκέντρωσης και ως πρώτο βήμα για την βελτίωση των όρων ζωής του πληθυσμού πρέπει να είναι αταλάντευτη θέση όλων πως οι ελεύθεροι δασικοί χώροι που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο δεν θα περιοριστούν περαιτέρω.
Θεωρούμε πως η συγκέντρωση μεγάλων υποδομών στα όρια της πόλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των άλλων καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν θα επιδεινώνουν τους όρους διαβίωσης για τους κατοίκους –ειδικά τώρα που προσεγγίζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- και δεν θα αποτελούν βιώσιμη λύση για μία μακροχρόνια διαχείριση των προβλημάτων της οικιστικής ανάπτυξης.
Χρειάζεται ο κάθε δήμος να προχωρήσει σε ανάπτυξη διαχείρισης των απορριμμάτων του με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και με τεχνικές λύσεις που θα προωθούν τα απορρίμματα σε αποκεντρωμένες δομές διαχείρισης εκτός σχεδίου πόλης. Για αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι στον σχεδιασμό ενός μεγάλου «πράσινου σημείου» που θα καταλήξει να συγκεντρώνει προσωρινά τεράστιους όγκους απορριμμάτων πολλών δήμων για περαιτέρω διαχείρισή τους κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα των εργολάβων.
Υπενθυμίζουμε πως για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας το 2015, οι εργαζόμενοι του δήμου είχαν προχωρήσει σε προτάσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις με περαιτέρω επεξεργασία (βλέπε εδώ.).
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του συστήματος ανακύκλωσης διαλογής στην πηγή σε διαφορετικά ρεύματα υλικών και η επιμονή για αποκέντρωση υποδομών και του σχεδίου πόλης.
Η οποιαδήποτε μεγάλη συγκέντρωση υποδομών και υποδοχής απορριμμάτων θα καταλήξει σταδιακά σε υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, καταστροφή του ευρύτερου περιβάλλοντος ενώ θέτει όρους για περαιτέρω συγκεντροποίηση του αστικού σχεδιασμού.
Στα παραπάνω πλαίσια είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν ασύμβατες χρήσεις από την περιοχή του Υμηττού.
  • Θεωρούμε –σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή- πως ο σημερινός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και θεωρούμε πως υπάρχει η τεχνολογία για την μεταφορά των απορριμμάτων χωρίς νέες εγκαταστάσεις.
  • Επίσης, πρέπει να απομακρυνθούν εγκαταστάσεις ασύμβατες με το δασικό χώρο όπως τα στρατόπεδα, βενζινάδικα, πάρκινγκ, γήπεδα, σκοπευτήριο, κτήριο Άρτεμις.
  • Τα λατομεία όπου υπάρχουν να αποκατασταθούν ή αν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της έκτασής τους να διαμορφωθούν ως φυσικός χώρος αναψυχής και περιπάτου.
  • Εγκαταστάσεις που αφορούν πάρκινγκ οχημάτων του δήμου όπως απορριμματοφόρων, υδροφόρων και άλλων πρέπει να υπάρχουν εντός σχεδίου πόλεως.
  • Η συνεχής επέκταση του νεκροταφείου για εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πρασίνου και καθαριότητας σε βάρος του λόφου “Αράπη”, πρέπει επίσης να σταματήσει.
  • Εγκαταστάσεις στα όρια της πόλης, που κακώς παραβίασαν τον δασικό χώρο στο παρελθόν και δεν μπορούν να απομακρυνθούν (σχολεία, κολυμβητήριο, γυμναστήριο κ.λπ) να παραμείνουν όπως προβλέπει και το υπάρχον ΠΔ 187/2011 χωρίς δυνατότητα επέκτασης και χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης τους από άλλες χρήσεις.
Υπενθυμίζουμε πως οι θέσεις που διατυπώνουμε κάποτε αποτελούσαν μέρος του προεκλογικού προγράμματος της σημερινής δημοτικής αρχής που με ευκολία σήμερα έχει ξεχάσει. Παραθέτουμε από το προεκλογικό τους φυλλάδιο εδώ.
Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να αποσυρθεί άμεσα η επιστολή-πρόταση της δημοτικής αρχής προς το ΥΠΑΠΕΝ και να προστατευθεί ο Υμηττός
ΝΑ προστατεύσουμε τον Υμηττό από τους καταστροφικούς σχεδιασμούς Δημοτικής Αρχής, Περιφέρειας, Κυβέρνησης και εργολάβων
Καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 13/2/17 και να απαιτήσουν την απόσυρση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και την πλήρη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ http://politestouvirona.blogspot.gr
Φεβρουάριος 2017
Για επικοινωνία politestouvirona@gmail.com
Σημείωση.
Προσωρινή αναβολή της πρότασης της Δ. Αρχής για νέες χωροθετησεις στον ορεινό όγκο του Υμηττού και για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
Ορίστηκε νέο δημοτικό συμβούλιο στις 13 Φεβρουαρίου 2017
http://www.aftodioikisi.gr/parapona_sto_dimarxo/katangelia-polites-virona-sta-sxedia-tou-dimou-katastrofi-tou-imittou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου