Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Με διευρυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με τη Ρ. Δούρου να υποστηρίζει ότι αυτή η επιλογή "σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου" για "μια οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τις μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας".
Χαιρέτισε, μάλιστα, τη συλλογική προσπάθεια του επιστημονικού προσωπικού του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, το οποίο συνέταξε τον ΠΕΣΔΑ. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι για τον ΠΕΣΔΑ έχουν εκδοθεί δυο γνωμοδοτήσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, που επιβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός είναι εναρμονισμένος με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.


Δέσμευση Δουρου για σταδιακό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή

Αποκρούοντας τις βολές από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, η Ρ. Δούρου έκανε λόγο για "αριστερούς και δεξιούς λαϊκισμούς". Ενώ στις επικρίσεις για δήθεν μετάθεση του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής το 2019 τόνισε: "Βολεύει πολλούς αριστερούς και δεξιούς να μην κλείσει ο ΧΥΤΑ" και επανέλαβε την θέση της για "σταδιακό κλείσιμο της χωματερής" και "έργων αποκατάστασης της περιοχής". Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για "περίεργες συμμαχίες", υπονοώντας ότι πίσω από αυτές υποκρύπτονται συμφέροντα που "θέλουν τον ΧΥΤΑ Φυλής ανοικτό έως το 2050". Ξεκαθάρισε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ συνιστά "αφετηρία για έναν νέο δρόμο, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει", "εκτός κι αν θέλουμε να χτυπάμε την πλάτη στους κατοίκους της Φυλής", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο στοίχημα η υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων

Μεγάλη έμφαση έδωσε η Ρ. Δούρου στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων για την επιτυχή υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν πετάει την μπάλα στην εξέδρα ρίχνοντας την ευθύνη στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης". Ως εκ τούτου χαρακτήρισε "μεγάλο στοίχημα" τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για την ποιοτική διαφορά σε σχέση με το χθες. Το πρόκριμα σε σχέση με το αύριο". "Γιατί αν οι πολίτες, αν οι δήμοι, αν οι δήμαρχοι δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε αυτή θα μείνει στα χέρια των ολίγων, εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον, μέσα σε αδιαφανείς συνθήκες, να δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που λειτουργούν επωφελεία τους" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρωγός η Περιφέρεια στην προσπάθεια των δημάρχων

"Στεκόμαστε αρωγοί στο πλευρό των δημάρχων, προκειμένου να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης, με την επεξεργασία και την αποστολή οδηγού σύνταξης τοπικών σχεδίων, αλλά παράλληλα τους στηρίζουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τη λασπολογία διαφόρων πλευρών", ξεκαθάρισε. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικοί πόροι για την τεχνική βοήθεια προς τους δήμους.
Υπεισερχόμενη στο ζήτημα των χωροθετήσεων πράσινων σημείων ή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων ή χώρων ταφής υπολειμμάτων, για το οποίο έχει δεχθεί κριτική, η Ρ. Δούρου τόνισε: "Δεν μπορούμε να αγνοούμε τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να τους λέμε που θα χωροθετήσουν, γιατί έτσι ακυρώνουν τον ρόλο των δήμων". Σε αυτό συνηγόρησε και η επικεφαλής της ομάδας του ΕΔΣΝΑ, κ. Ασημακοπούλου, η οποία συμμετείχε στην εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ, υπογραμμίζοντας ότι "για τις χωροθετήσεις απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες και συμμετοχική διαδικασία".

"Χαρτί" για την ανάπτυξη της Αττικής ο νέος ΠΕΣΔΑ

Προς άρση όλων των επιφυλάξεων, η περιφερειάρχης τόνισε πως στόχος του νέου ΠΕΣΔΑείναι να καταστεί "'χαρτί' ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και στον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων". Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε σε συστράτευση όλους τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και δεσμεύτηκε ότι "η Περιφέρεια Αττικής, με τον προτεινόμενο Σχεδιασμό, αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, δεν μένει στα λόγια και κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων".

Βαφτίζει το κρέας ψάρι ο Γ. Σγουρός

Να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ του μοντέλου που πρότεινε ο ίδιος και του μοντέλου που προτείνει η Ρ. Δούρου επιχείρησε ο Γ. Σγουρός λέγοντας πως τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων "δεν είναι φαραωνικά" και πως "ουδέποτε τέθηκε όρος εγγυημένων ποσοτήτων", εκτιμώντας ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι μικρότερα από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα. Την ίδια στιγμή επέκρινε τη Ρ. Δούρου για ιδεοληψίες αναφορικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή εργοστασίων. Χαρακτήρισε τον προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ "είναι ασύμβατος με την πραγματικότητα" και κινδυνολόγησε ότι "η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο".
Σε ηπιότερη κριτική επιδόθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδίου. "Έχετε φέρει εκεί τα πράγματα, που αισθανόμαστε εκβιαζόμενοι" σημείωσε. Παρ' όλα αυτά, η παράταξή του υπερψήφισε τον νέο ΠΕΣΔΑ εκτιμώντας ότι κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από την πλευρά της παράταξης "Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο", οι οποίοι όμως τελικώς υπερψήφισαν. "Ο ΠΕΣΔΑ ενσωματώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε.", είπε ο κ. Μανουσογιαννάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ενώ η Δ. Κουτσούμπα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής ζήτησε ρητή δέσμευση για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, γιατί εκτίμησε ότι καιροφυλαχτούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αγωνιούν οι κάτοικοι της Φυλής ζητώντας άμεση λύση

Ένταση προκλήθηκε κατά την τοποθέτηση του ΗλΠαναγιώταρου της Ελληνικής Αυγής, όταν κάτοικος της Φυλής τον κατηγόρησε ότι ενσωματώνει στην ομιλία του ψηφίσματα της επιτροπής αγώνα. "Είσαι φασίστας, δεν έχεις σχέση με τον αγώνα μας" είπε χαρακτηριστικά. Στην παρέμβασή της η κάτοικος της Φυλής επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως "τόσα χρόνια πληρώνουμε τις φασίζουσες πολιτικές, που έχουν φέρει την πόλη μας σε αυτό το σημείο". Εξέφρασε την αγωνία της ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ άλλες χωροθετήσεις μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Έκκληση απηύθυναν κάτοικοι του Γραμματικού και του Μαραθώνα να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στη θέση Μαυροβούνι, γιατί, όπως είπαν, η περιοχή είναι υδαροπερατή και θα προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Παρότι χαρακτήρισε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης απορριμμάτων ως θετικό βήμα, ο εκπρόσωπος της ομάδας ΠΡΩΣΥΝΑΤ Τ. Κεφαλάς ισχυρίστηκε "ο ΠΕΣΔΑ με τεχνικούς όρους δεν συνιστά σχέδιο" και πιθανολόγησε για "ενδεχόμενο μεγάλης κρίσης στην Αττική". "Δικαίωση" χαρακτήρισε την ακύρωση των διαγωνισμών μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Β. Γκιτάκος. Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει στον ΠΕΣΔΑ να υπάρχει ρητή δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλης και "να μην υπάρξει σκέψη για τρίτη φάση επέκτασης του κυττάρου της χωματερής".
Θετικός στην αλλαγή μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης, σημειώνοντας την ανάγκη κατάρτισης των τοπικών σχεδίων. Εκφράζοντας το αίτημα για χρηματοδότηση, αλλά και για απλοποίηση της διαδικασίας χωροθέτησης για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου, εξέφρασε θετική γνώμη για τον ΠΕΣΔΑ.
http://www.avgi.gr/article/5921910/anoigei-neo-kefalaio-sti-diaxeirisi-ton-aporrimmaton-tis-attikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου