Απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο και τον α΄αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και Λ. Κυρίζογλου για τις δηλώσεις του σε σχέση με τον ρόλο των περιφερειών στους Διαβαθμιδικούς συνδέσμους για τα απορρίμματα, δίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης υποστηρίζει, ότι η άποψη αυτή δεν είναι αντίθετη στα όσα υποστήριζε όταν ήταν δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά «υπηρετεί ένα στόχο, τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Με αφορμή όσα ελέχθησαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υποστήριζα την άποψη ότι πρέπει μεταξύ Δήμων και Περιφερειών να υπάρχει ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής στον ένα χρόνο της θητείας μου, υπηρετώ έμπρακτα, με συνέπεια κι ευθύνη, την άποψη αυτή. Έχω αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και με τους 66 Δήμους της Αττικής και προωθώ από κοινού με τις αιρετές διοικήσεις τους, πέρα από μια σειρά έργων και παρεμβάσεων κι ένα νέο σχέδιο, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.
Η άποψη που εξέφρασα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος κι Εσωτερικών κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη να έχουμε ως Περιφέρειες ρόλο και λόγο στους Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους, υπηρετεί ένα στόχο, τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
Είναι μια πρόταση που δεν στρέφεται ενάντια στο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν οι Δήμοι και η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, που με συνέπεια υπηρέτησα πάνω από 20 χρόνια, αλλά μια πρόταση η οποία υπηρετεί την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας, σε όλη την επικράτεια, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου