Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΔΑΣ ΟΤΑ για Αξιολόγηση: Συνδέεται με μειώσεις στους μισθούς-Απέχουμε



Ανακοίνωση για την έναρξη της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων, εξέδωσε η παράταξη ΔΑΣ – ΟΤΑ των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκη, καλώντας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε αποχή.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν: 

Συμμετέχουμε στην αποχή από τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη «αξιολόγηση» εργαζομένων και υπηρεσιών. Για το έτος 2018 ξεκινάει στις 15 Απρίλη. Έχουμε την πείρα πώς χρησιμοποιήθηκε η «αξιολόγηση» του 2017 στον δ. Θεσ/νίκης, π.χ. οι μισοί μόνιμοι-αορίστου στην υπηρεσία καθαριότητας «αξιολογήθηκαν» ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες της υπηρεσίας. Στοχοποιήθηκε δηλαδή, μια υπηρεσία την ώρα που έχει ξανανοίξει η κουβέντα για την είσοδο ιδιωτών και στην αποκομιδή απορριμμάτων. Στόχος με την «αξιολόγηση» έγιναν και συνάδελφοι διαφόρων υπηρεσιών που δεν ήταν πειθήνια όργανα της διοίκησης και των ανθρώπων της. Στους «άριστους» που βαθμολογήθηκαν με 9 και πάνω, υπάρχουν περιπτώσεις που πήραν αυτό τον βαθμό μόνο και μόνο επειδή ήταν τα «καλά παιδιά», το αυτί και το μάτι των διοικούντων μέσα στις υπηρεσίες. Αλισβερίσι έγινε και με την «αξιολόγηση» που έκαναν κάποιοι εργαζόμενοι σε προϊσταμένους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα προϊσταμένου που μοίραζε συμπληρωμένη την «αξιολόγησή» του σε συναδέλφους για να την καταθέσουν.
Θυμίζουμε κάποια σημεία της λεγόμενης  «αξιολόγησης»:
  • Η «στοχοθεσία» της υπηρεσίας και των εργαζομένων καθορίζεται από την κυβέρνηση, τους δημάρχους κ.α. Οι «στόχοι», δηλ., είναι καθορισμένοι και υποχρεωτικοί, συνδεδεμένοι με την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Αρκετοί από τους «στόχους» δεν θα είναι εφικτοί, λόγω ελλείψεων προσωπικού, μέσων και υλικών κ.α. Άλλοι θα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. «Καλός εργαζόμενος» θα είναι αυτός που θα εφαρμόζει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική στο ακέραιο.
  • Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά, πχ. η «αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», οι «καινοτομίες», η «πρωτοβουλία» κ.α. Οι εργαζόμενοι καλούνται να «αξιολογηθούν» και για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων»- βλέπε εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Υπάρχει σύνδεση της «αξιολόγησης» με τους μισθούς. Μπόνους για τους «υπάκουους και άριστους» και μείωση για τους «ανεπαρκείς». Όσοι κριθούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς», θα υποβάλλονται στο ερώτημα της απόλυσης.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, κυβέρνηση και όσοι υποστηρίζουν την «αξιολόγηση» έχουν σκοπό: Να καλλιεργήσουν ανάμεσα στους εργαζόμενους την ανθρωποφαγία, τη ρουφιανιά, την υποταγή. Να γίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και στο δημόσιο πειθήνια όργανα της κάθε κυβέρνησης και δημάρχου, να εφαρμόζουν πιστά την αντεργατική πολιτική. Να προωθήσουν ακόμα πιο γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού, όταν δεν πιάνονται οι «στόχοι» που καθορίζουν, θα προχωρούν σε συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών. Να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις μισθών και, σε βάθος χρόνου, σε απολύσεις εργαζομένων.
Η θέση μας και η στάση μας απέναντι στην «αξιολόγηση» έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί. Τα όποια προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν με την απόδοση κάποιων εργαζομένων, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αντίστοιχη προϋπάρχουσα νομοθεσία. Άλλωστε, τη λούφα, την αναξιοκρατία, τη συναλλαγή κ.α. κυβερνήσεις και δήμαρχοι τις προωθούν, πχ. η διοίκηση Μπουτάρη δεν λουφάρει τα παιδιά της, δεν διορίζει σε θέσεις ευθύνης δικούς της, δεν πριμοδοτεί με πλασματικά νυχτερινά και υπερωρίες τα «καλά παιδιά» κ.α. ;
Ξανατονίζουμε ότι η αντιδραστική «αξιολόγηση» με βάση τη «στοχοθεσία» είναι μια κατάπτυστη πρόταση της πλειοψηφίας σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ προς την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Μάη του 2014. Τα ίδια υποστηρίζει και η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ («Δύναμη Ενότητας» και ΑΔΗΚ). Οι ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ αναγκάστηκαν να κηρύξουν αποχή κάτω από την αντίδραση σωματείων και εργαζομένων.
Να μην γίνουμε συνένοχοι στα σχέδια και τους σκοπούς κυβερνήσεων και πλειοψηφίας δημάρχων, βάζοντας την υπογραφή μας. Όλοι στην αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης». Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την «αξιολόγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου