Βαρύς ο λογαριασμός του τέταρτου μνημονίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν το νέο κύμα φόρων και επιβαρύνσεων (λόγω περικοπών σε επιδόματα και φορο-ελαφρύνσεις).
Με το Μέγαρο Μαξίμου να συνεχίζει το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται στα μέσα Μαΐου με πολυνομοσχέδια στη Βουλή, το draft (προσχέδιο) από το «Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης» (Supplemental Memorandum of Understanding), έκτασης 53 σελίδων, ήρθε να προκαλέσει σοκ στους φορολογουμένους.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Στην κλίνη του (μνημονιακού) Προκρούστη μπαίνουν:
Συντάξεις: Από το 2019 περισσότεροι από 1 εκατ. δικαιούχοι θα δουν περικοπές στις συντάξεις τους έως και 18% (τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές). Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς, η οποία και θα πρέπει να συνεχιστεί και την περίοδο 2020-2021. Η ίδια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει παραδεχτεί, εξάλλου, ότι ένας στους τρεις συνταξιούχους θα πληγεί από το μέτρο αυτό. Εκτιμάται πως 900.000 κύριες και 200.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 9%.
Κοινωνικά επιδόματα: Εξορθολογισμός (δηλαδή «τσεκούρι») στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας, αποδίδοντας 259 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
Υγεία: Περικοπές στα κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη που υποστηρίχθηκε με την υπαγωγή ορισμένων συμπληρωματικών κατηγοριών δαπανών στο κλειστό δημοσιονομικό πλαίσιο. Προβλέπεται μείωση των ανώτατων ορίων του claw-back, με απόδοση 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018.
Δημόσιο: Εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στα μισθολόγια του δημόσιου τομέα, που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
Ειδικά μισθολόγια: Εξορθολογισμός ορισμένων δικαιωμάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Αυτό θα περιλαμβάνει: i) τους όρους επιλεξιμότητας και τους τύπους υπολογισμού των επιδομάτων επικινδυνότητας και ii) την εξορθολογιστική αποζημίωση στο εξωτερικό με τη μείωση των θέσεων και της διάρκειας των αποσπασμένων στο εξωτερικό (επί της ουσίας τίθεται ζήτημα ειδικών μισθολογίων).
Παράλληλα, μπουγιουρντί λαμβάνουν:
- 850.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους. Στο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπεται ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ και όχι το καθαρό εισόδημα. Ειδικότερα, στο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης» επισημαίνεται: «Προαπαιτούμενο (σ.σ.: του κλεισίματος της αξιολόγησης) είναι ότι οι ελληνικές αρχές θα τροποποιήσουν τον συνταξιοδοτικό νόμο, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον καθορισμό της βάσης των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους από το ακαθάριστο εισόδημα προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους». Σε μια προσπάθεια να έρθει όσο το δυνατόν… απαλότερα το νέο αυτό δυσβάσταχτο μέτρο, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να υπάρξει μια προσωρινή μείωση 15% για το 2018 στις εισφορές, ήτοι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος. Ωστόσο, από το 2019 θα ισχύει το 100%. Πρακτικά, ο νόμος Κατρούγκαλου μπαίνει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς προέβλεπε ότι από 1.1.2017 ο υπολογισμός των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων θα γίνεται με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα.
- Ιδιοκτήτες κατοικιών που μισθώνουν δωμάτια μέσω Airbnb: Μπαίνει φόρος επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων, που θα αποφέρει 48 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
- Η πλειονότητα των φορολογουμένων λόγω μείωσης του αφορολογήτου. Ειδικότερα, από την προκαταρκτική συμφωνία προκύπτει ότι η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:
- σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογουμένους χωρίς παιδιά
- μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα
- σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 από 8.864 ευρώ σήμερα
- σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 από 9.090 ευρώ
- σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογουμένους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 που ανέρχεται σήμερα.
Συλλογικές συμβάσεις: Προβλέπεται προ-νομοθέτηση, που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM (τέλη 2018).
Ομαδικές απολύσεις: Τροποποιείται η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών. Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο, του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες. Στο προσχέδιο προβλέπεται, επίσης, και νομοθέτηση που θα επιτρέψει τη διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.
Λιγνίτης - Συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις: Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να προτείνουν τυπικά διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας με τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τον λιγνίτη.
Ηλεκτρική ενέργεια - Απελευθέρωση: Πώληση 8% του συνολικού παραγόμενου όγκου. Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση και να αρχίσουν να παραδίδουν το 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Zougla Newsroom
http://www.zougla.gr/greece/article/ti-mas-perimeni
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου