Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

       ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Δ.ΣΧ. & ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ   Νο152
         ΔΕΛΤΙΟ
                    ΑΤΑΚΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ
ΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Με ένα «πακέτο» 6 μέτρων, οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι έμεινε αλώβητος στην κρίση, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που δέχθηκε πλήγματα. Δεν τους έφθασαν το κόψιμο δύο μισθών και οι μειώσεις των άλλων 12, η μη αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων ούτε με τους δικούς τους όρους (1:5), η υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία όλων των τομέων κοινωνικής πολιτικής  (υγεία, παιδεία κλπ) αλλά απαιτούν τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε ένα νέο γύρο λεηλασίας όπως και του ιδιωτικού τομέα αφού τα "προγράμματα σωτηρίας" μας δεν "αποδίδουν". Συγκεκριμένα απαιτούν:
 1. Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
2. Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υπόκειται σε παραβάσεις (;;!!).
3. Να επιλυθεί το ζήτημα με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων.
4. Να εξαλειφθούν τα ειδικά μισθολόγια.
 5. Να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.
6. Να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς - «φαντάσματα» του δημοσίου.
Είναι προφανές ότι οι "επίορκοι" και τα "φαντάσματα" είναι το απαραίτητο φύλλο συκής για να περάσουν το κύριο που είναι η καθιέρωση διαδικασίας άμεσων απολύσεων και νόρμας μόνιμης διαχρονικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Αδιαφορούν τελείως αν όπως ο γάιδαρος του Χότζα όταν έμαθε να μην τρώει τα τίναξε από την πείνα συμβεί το ίδιο και με


το δημόσιο. Άλλωστε δεν είναι δικό τους. Το πιο ανησυχητικό είναι  ότι  η Γεροβασίλη διέψευσε ως ανυπόστατες τις διαρροές στον τύπο αλλά δεν μας είπε ποιος και κυρίως γιατί τις κάνει. Μας υπενθύμισε δε για να μην το ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση είναι νόμος του κράτους με το νέο μισθολόγιο.
 Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όσο η "ανάπτυξη" δεν έρχεται και η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού καλά κρατεί -παρά το αίμα και τον μόχθο των εργαζομένων που στραγγίζουν, παρά την εξαθλίωση των συνταξιούχων και των ανέργων, την μετανάστευση των νέων ανθρώπων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου- ένας νέος γύρος λεηλασίας σχεδιάζεται. Αν είναι "επιτυχημένη" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και απαραίτητη σε κεφάλαιο και δανειστές,  σε ένα τομέα είναι ότι ακόμη κρατά καθηλωμένους δια της απογοήτευσης τους εργαζόμενους.  Επίσης το γεγονός ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έκανε ότι είναι δυνατόν για να καταστείλει δια της φθοράς το κίνημα αντίστασης των εργαζομένων έτσι ώστε σήμερα αυτοί να αισθάνονται μόνοι, δίχως συλλογικά όργανα αντίστασης και πάλης, δίχως να βλέπουν ορατό δρόμο διεξόδου εμπρός τους εκτός από την εφαρμογή των μνημονίων παίζει ένα κρίσιμο ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καθάρματα της ΓΣΕΕ "προκήρυξαν απεργία" στις 8 Δεκέμβρη μετά την αναχώρηση της τρόικα. Τέλος το γεγονός ότι οι  δυνάμεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στα συμφέροντα και την προάσπιση τους, δεν βρήκαν ένα κοινό βηματισμό, έστω και αν είναι χώρια να χτυπάνε μαζί παίζει ένα εξίσου κρίσιμο ρόλο.
 Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και να περάσει ο φόβος στο (στρατόπεδο του αντιπάλου, κεφαλαίου- κυβέρνησης-δανειστών) πρέπει να διαμορφωθεί ένα κρίσιμο πρόγραμμα πάλης που να ενώνει και να στοχεύει στην καρδιά της επίθεσης τους και να συνοδεύεται από ένα βασικό αγωνιστικό σχέδιο  που θα παραμερίζει τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και τον εκβιασμό του με τις επετειακές απεργοκτόνες απεργίες, θα προκρίνει μορφές πάλης (καταλήψεις, περικυκλώσεις, παρεμποδίσεις κλπ) που θα προωθούν την αυτενέργεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και θα εξοικονομούν δυνάμεις ενώ θα προετοιμάζουν το έδαφος για σκληρές και μακρόχρονες συγκρούσεις.
 Το ψωμί των εργαζομένων, η ανεργία που κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων και της νεολαίας, οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί μια κρίσιμη τριπλέτα  στόχων για να κάνει επανεκκίνηση το εργατικό κίνημα. Αν χρωματίζεται και από τη λογική ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ τότε μπορούμε να μιλάμε για τη βάση δημιουργίας ενός ενιαίου εργατικού μετώπου που σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα μπορεί να σαρώσει τους σχεδιασμούς τους, την κυβέρνηση που τους υπηρετεί, τους Κούληδες που ετοιμάζονται να κάνουν κυβερνητική σκάντζα βάρδια, τους δανειστές που νομίζουν ότι μπορούν να βιάζουν και να ανασκολοπίζουν έναν ολόκληρο λαό και το ντόπιο κεφάλαιο που βρήκε την ευκαιρία να απορροφά το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων αντί πινακίου φακής. Έτσι δεν θα γίνουμε "κούληδες", ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας, αλλά παγκόσμιο παράδειγμα.

Εκβιασμός δανειστών!
Θέλουν να σπρώξουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια στους... γύπες της αγοράς αλλιώς θα «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις!
Οι θεσμοί απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds

Είναι χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, «ή Κύπρος ή τίποτα». Δηλαδή, ή πωλούνται όλα ανεξαιρέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα εφαρμοσμένα στην Κύπρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια φέρεται να ανέφερε στην ελληνική πλευρά ότι «σας χαρίστηκε η Black Rock».
Με το ΔΝΤ συντάχθηκαν τόσο η ΕΚΤ, η οποία επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και «κουρέματος» των καταθέσεων εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν «καθαρίσουν» ταχύτατα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα τοξικά δάνεια, όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM. (Είδατε αντιθέσεις;)
Στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο οι δανειστές έθεσαν δύο κύρια, για αυτούς, ζητήματα: Πρώτον, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια με τους δικούς τους όρους, δεν κλείνει η αξιολόγηση. Και δεύτερον, η προστασία πρέπει να αφορά σε ελάχιστους δανειολήπτες, με πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ζητούν την πώληση όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, καθώς και εκείνων που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση για τριετή αναστολή στις συγκεκριμένες κατηγορίες, έστω και με κάποια κριτήρια, όπως η αξία της κατοικίας, το εισόδημα του δανειολήπτη, το υπόλοιπο του δανείου κ.α. Αποτέλεσμα εικόνας για γελοιογραφίες
Όσον αφορά στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, ζητούν από τις τράπεζες να ελέγξουν πόσοι από τους συγκεκριμένους δανειολήπτες - και κυρίως όσοι εντάχθηκαν πριν από την 1/1/2016 με πολύ χαλαρά κριτήρια – είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Δηλαδή, δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ενώ μπορούν να το κάνουν, έχοντας π.χ. καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή ακίνητη περιουσία.
Με την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη», οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν αυτόματα εκτός προστασίας του νόμου. Επίσης, το κουαρτέτο δεν είναι αντίθετο (πως θα μπορούσε άλλωστε;) στην εκχώρηση συνδυασμού («πράσινων») δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να επιτύχουν υψηλότερη τιμή πώλησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνονται στα καταναλωτικά σε 33,4%, στα στεγαστικά σε 39,8% και στα επιχειρηματικά σε 43,3%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται σε δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (66,5%), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2%) και επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων (46,3%), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις (28,5%) και τις ναυτιλιακές (26,7%).
Πηγή: Αγορά

ΜΟΝΤΈΛΟ ΔΑΝΊΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ ΚΑΙ ΚΑΤΏΤΑΤΟ ΜΙΣΘΌ... ΒΟΥΛΓΑΡΊΑΣ ΖΗΤΟΎΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΈΣ

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αποκαλύπτει, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα-και πριν τη νέα επιστροφή τους- τις πραγματικές διαθέσεις και θέσεις τους.
Η έκθεση αναφέρεται στο εργασιακό, επισημαίνοντας ότι οι δανειστές ζητούν στην εφαρμογή ενός μοντέλου «Δανίας» με ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Όπως αποκαλύπτει το υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά και σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού, οι δανειστές υποστηρίζουν την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν (!!!) σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής.
Κατώτατος μισθός χωρίς ωριμάνσεις
Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις λόγω εμπειρίας (ωριμάνσεις - τριετίες). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελείται από ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.

Αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων
Οι δανειστές κινούνται στην ίδια σκληρή γραμμή και όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.  Στην έκθεση αναφέρεται ότι κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την προσαύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%.
Μάλιστα, παραθέτει και παραδείγματα, σημειώνοντας ότι με την πρακτική αυτή μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο.

Προσφυγές και συνδικαλιστικός νόμος
Για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), οι θεσμοί δεν ζητούν την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.
Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζόμενων, καθώς και την εφαρμογή της ανταπεργίας.Αποτέλεσμα εικόνας για δάνεια Στάθης
Οι στόχοι των δανειστών
Οι στόχοι των δανειστών είναι να προσαρμόσουν τους εργαζόμενους απόλυτα στις ανάγκες του κεφαλαίου για την επίτευξη της ανάταξης της κερδοφορίας του για να μπει ξανά σε τροχιά "ανάπτυξης" με καύσιμα τις ζωές των εργαζομένων καθώς και την εξάλειψη

https://docs.google.com/document/d/1exVuEB7wQMHJFmjzljJz1vVIUSMCNVujjeiuvvkZJSQ/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου