(Πεμ. 10/11/16 – 13:00)
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΣΔΙΤ
Σήμερα Πέμπτη (10/11) εισάγεται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Αυτή η μελέτη και το ίδιο το Σχέδιο αφορούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν όχι και το μεγαλύτερο, της Αττικής: το πρόβλημα της επεξεργασίας και διαχείρισης των σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο.
Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι ζήτημα ζωής για το Λεκανοπέδιο και η επίλυση του απαιτεί, όχι λογοδιάρροια και εύκολες πρακτικές υποσχεσιολογίας, θωπείας και πελατειακών σχέσεων αλλά τόλμη, αποφασιστικότητα, ριζοσπαστισμό, δημόσια ιδιοκτησία της διαχείρισης και προστασία του δημόσιου συμφέροντος απέναντι σε ληστρικά επιχειρηματικά λόμπυ και απαλλαγή από “προλήψεις” και επίδειξη από μέρους των πολιτών και των Δήμων της μέγιστης κοινωνικής ευθύνης και αλληλέγγυας στάσης.
Φυσικά, οι πρώτες που θα έπρεπε να επιδείξουν αυτές τις αρχές είναι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, πράγμα που δεν το κάνουν οι Τσίπρας και Δούρου, παρά το γεγονός ότι αρκετά περιφερειακά στελέχη δίνουν μια έντιμη μάχη σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε. έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 10/11/2016 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όπου θα συζητηθεί η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) .
Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθούν και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική για τα επόμενα χρόνια.
Επισημαίνουμε ότι από τον Ιούλιο του 2015 η χώρα έχει νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) το οποίο σε γενικές γραμμές κινούνταν σε θετική κατεύθυνση αφού προβλέπονταν η κατάργηση των ΣΔΙΤ, ο δημόσιος χαρακτήρας διαχείρισης των απορριμμάτων, η ριζική αναδιάρθρωση των ΣΕΔ (Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης) προωθώντας τις δημοτικές πρωτοβουλίες, την προτεραιότητα στην πρόληψη, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την απαγόρευση της καύσης, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, το αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης με δημόσιες εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, προβάλλοντας την ανάγκη για αντίστοιχη χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού .
Τα μνημόνια <<ξηλώνουν>> τις διακηρύξεις του νέου Εθνικού σχεδίου
Η κυβέρνηση όμως υλοποιώντας τα μνημόνια και με ευλαβική προσήλωση το 3ο , προωθεί με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 11/12/2015 τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), ( σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο , Ηλεία, Σέρρες) παραδίδοντας στα μεγάλα γνωστά ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα την κατασκευή και διαχείριση μεγάλων εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων υιοθετώντας και υλοποιώντας πλήρως τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παράλληλα εφάρμοσε την απαγόρευση των προσλήψεων στους δήμους όπως απαιτούσαν οι δανειστές.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στη χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ η μερίδα του λέοντος (87%) πηγαίνει για τα ΣΔΙΤ και μόνο το 13% για την ανακύκλωση!!!!
Η στάση της Περιφέρειας Αττικής
Η περιφέρεια Αττικής στις μέχρι τώρα 2 αναθεωρήσεις, υιοθετώντας στο διακηρυκτικό μέρος τις θέσεις του ΕΣΔΑ, χωρίς τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, στην ουσία αναπαράγει την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.
Δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της Χωματερής στη Φυλή όπως είχε διακηρύξει προεκλογικά.
Δεν προσδιορίζει χώρους μηχανικής επεξεργασίας και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στις περιοχές της Αττικής…..εκτός από την πεπατημένη (Φυλή, Γραμματικό, Σχιστό)
Πως και τι θα αποφασίσουν άραγε στο Περιφερειακό συμβούλιο αν δεν υποδειχτούν οι προτεινόμενοι χώροι ; Αν δεν προηγηθεί η αξιολόγηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης; Με ποια κριτήρια θα γίνει η αναγκαία χρηματοδότησή τους;
Άλλωστε η Περιφερειάρχης –μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- κάθε άλλο παρά αντιτάσσεται στην ασκούμενη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική για τα απορρίμματα, και τα σχέδια για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης.
Ο νέος ΠΕΣΔΑ υιοθετεί στην ουσία -δια της επιμελούς ασάφειας-τον συγκεντρωτισμό που γνωρίσαμε μέχρι τώρα ,αφού συνεχίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ, Αποτεφρωτήρας κ.λ.π.),που έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές ως περιβαλλοντικό έγκλημα, χωρίς στην ουσία καμία δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο της. Μιας εγκατάστασης που έπρεπε να έχει κλείσει χρόνια πριν και αντιθέτως συνεχίζει να είναι ο αποκλειστικός σκουπιδότοπος εδώ και 53 χρόνια, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.
Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν πρόκειται να επιτύχει τους <<στόχους>>, αφού το τοπίο είναι ναρκοθετημένο από κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα.
Αργά ή γρήγορα –αν δεν αντιδράσουμε –θα οδηγηθούμε στο μοντέλο που η κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα, υλοποιούν ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ΣΔΙΤ, ή με άλλα μοντέλα ιδιωτικοποίησης (υιοθέτηση των προτάσεων της Ελληνογερμανικής συνέλευσης του Φούχτελ) και τα εργοστάσια καύσης.
Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση για <<εξαγωγή >> σκουπιδιών από την Αττική σε άλλες περιοχές της Ελλάδας…ή στο εξωτερικό.
Συμπαρατασσόμαστε με τα κινήματα που έχουν αναπτύξει δράση, σε αρκετές περιοχές της Αττικής εδώ και αρκετά χρόνια για να αποτρέψουν παρόμοια σχέδια. Σήμερα εντείνουν τις προσπάθειες τους, αποκτώντας μαζικά χαρακτηριστικά, απαιτώντας από τους Περιφερειακούς συμβούλους να καταψηφίσουν ώστε να απορριφθεί η ΣΜΠΕ με την υπάρχουσα μορφή της , από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η δικιά μας θέση
Αγωνιζόμαστε:
- για δημόσια διαχείριση-στο σύνολο των απορριμμάτων – με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων και των πολιτών και την ενίσχυση της εναλλακτικής διαχείρισης (πρόληψη, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λ.π.), παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης.
-Την υλοποίηση του αποκεντρωμένου συστήματος στην Αττική με την ισοκατανομή της διαχείρισης, με προσδιορισμό των χωρικών ενοτήτων εντός των οποίων θα χωροθετηθούν οι ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας) και ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής).
-Την αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, μετά από διαβούλευση και την αξιολόγηση τους καθώς και την ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ των όμορων Δήμων.
-Την σαφή απαγόρευση δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.
-Την κατάργηση των ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα και αν εγκριθεί η ΣΜΠΕ, γιατί ο δρόμος ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τα συμφέροντα του λαού!
* Περιφερειακό Σχέδίο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25675:laepesda-kontos&catid=78:ygeia&Itemid=178
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/11/blog-post_26.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου