To σύμφωνο «συνεργασίας» μεταξύ ΤΕΕ – ΓΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ
Από τη Βάσω Αμπελογιάννη
Ο τεχνικός κλάδος, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τον κλάδο των κατασκευών, έχει τρομακτικά συρρικνωθεί, η ανεργία μαστίζει κυριολεκτικά όλους τους εργαζόμενους – από τους οικοδόμους, τους εργάτες μέχρι και τους μηχανικούς, οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλήρως απορυθμιστεί και η πλειονότητα των εργαζόμενων είναι ανασφάλιστοι.
Ποιος φταίει; Για όλα αυτά φταίει η «εξειδίκευση» κι η «τεχνική κατάρτιση», σύμφωνα με τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, τοΣτασινό του ΤΕΕ και τον Καββαθά της ΓΣΕΒΕΕ. Οι φορείς αυτοί συνυπέγραψαν ένα Σύμφωνο «Συνεργασίας», με το οποίο ουσιαστικά συνασπίζονται εναντίον των εργαζόμενων και των επιστημόνων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά: το έχουν ξανακάνει πρόσφατα, το καλοκαίρι, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, όπου πάλι είχαν ταχθεί ολοφάνερα και ξεδιάντροπα με το ΝΑΙ - απέναντι στα συμφέροντα και σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα του κόσμου της εργασίας και του επιστημονικού κόσμου.
Η συγκεκριμένη «συμφωνία» και με βάση και το αντίστοιχο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν υποτίθεται ότι έχει σαν σκοπό «μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη παρέμβαση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου: «Οι τρεις φορείς, διατηρώντας τη δική τους επιμέρους στόχευση και προσέγγιση, συνενώνουν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για την εκπόνηση μιας δέσμης ενεργειών με στρατηγικές επιδιώξεις την ανάκαμψη, τη δημιουργία νέων και μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας, την πιστοποίηση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής κινητικότητας, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τεχνικού κλάδου».
Με λίγα λόγια, ομολογούν κυνικά ότι από κοινού θα συνδράμουν στην «ευελιξία» της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας, θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από επαγγελματικά δικαιώματα, αφού οι νέες εποχές, οι νεοφιλελεύθερες εμμονές κι οι επιταγές της αγοράς, απαιτούν συνεχή «πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».
Το γιατί κανείς να σπουδάζει στα πολυτεχνεία φανταζόμαστε ότι κάποια στιγμή θα μας το εξηγήσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, την ώρα που παράλληλα θα δημιουργούν φθηνό κι εξειδικευμένο προσωπικό, πρόθυμο κιόλας να «κινείται» επαγγελματικά, ενώ παράλληλα -προκειμένου να αρχίσουν να «πέφτουν» και τα ποσοστά ανεργίας στον τεχνικό κλάδο- όλοι θα επανακαταρτίζονται: e-learning, δηλαδή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στους οικοδόμους, στους εργοδηγούς, στους μηχανικούς. Έτσι και «συνηθίζεις» την ανεργία και πείθεσαι ότι εσύ φταις που δεν είσαι καταρτισμένος και γι’ αυτό δεν βρίσκεις δουλειά, και άνεργος δεν θα «φαίνεσαι» για το διάστημα αυτό!
Άλλωστε, για το θέμα της επανακατάρτισης, οι συγκεκριμένοι τρεις «εταίροι», με προεξέχουσα τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, έχουν μεγάλη εμπειρία και από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν με 9 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», με στόχο τη «βελτίωση» της ανταγωνιστικότητας τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτά τα έργα ολοκληρώνονται στις 31/12/2015 και επιδοτούν με 5 ευρώ την ώρα περίπου 19.000 καταρτιζομένους. Τι απέμεινε, όμως, στον εργαζόμενο από αυτές τις δράσεις; Άλωση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, επισφάλεια κι ανεργία και… τα 5 ευρώτην ώρα. Και ας μην κάνουμε και τις αριθμητικές πράξεις για να δούμε που αλήθεια πήγαν αυτά τα 9 εκατ. ευρώ( http://www.epanakatartisi.gr/). Θέσεις εργασίας, πάντως, προφανώς και δε δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία. Το συμπέρασμα που βγαίνει – και είναι προφανές και από την εν λόγω συμφωνία - είναι ότι χρειάζεται κι άλλη «κατάρτιση». Συνέχεια του εμπαιγμού, δηλαδή.
Στο δελτίο Τύπου των τριών «εταίρων» δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τα πραγματικά αίτια της ανεργίας. Επίσης, δε γίνεται καμία αναφορά για τις σχέσεις εργασίας και τις αμοιβές που επικρατούν στο χώρο, για τα «μπλοκάκια» και τις ασφαλιστικές εισφορές, για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, για την καταστροφή των μικρών και μεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και για την παράλληλη γιγάντωση τριών τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου των κατασκευών. Το δελτίο Τύπου καταλήγει, λέγοντας ότι θα υπάρξουν προσπάθειες για «διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης κοινών δράσεων για την Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».
Ποιος θα πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα στον τεχνικό κλάδο; Το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ; Και με τι τρόπο και με ποιο αντίτιμο; Σε ποιο άλλο επαγγελματικό χώρο, για κάθε εργασία απαιτείται να πιστοποιεί κανείς κάθε φορά τις γνώσεις του; Και η Πολιτεία τι θα κάνει; Θα εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε Παναγόπουλο για να πιστοποιεί η ΓΣΕΕ επαγγελματικά προσόντα; Από τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, η ΓΣΕΕ θα γίνει και «πιστοποιητής» επαγγελματικών προσόντων; Προφανώς, η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της πολλά χρόνια τώρα στους εργοδότες και στα αφεντικά και ως εκ τούτου θα κάνει καλά και αυτή τη δουλειά, και θα’ χει κι έσοδα- άλλωστε τίποτα δεν γίνεται χωρίς αντίτιμο. (διαβάστε σχετικά:Κοινωνική εργασία, η νέα βαρβαρότητα!).
Ο κόσμος της εργασίας στον τεχνικό κλάδο, συνολικά και συντριπτικά – οικοδόμοι, εργάτες, τεχνίτες, εργοδηγοί, επιστήμονες, πρέπει να βρεθεί απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς και να τους ανατρέψει. Να διεκδικήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να γίνει με άλλους όρους και υπέρ του λαού και του τόπου, και όχι υπέρ του ντόπιου και του διεθνούς κεφαλαίου. Να διεκδικήσειθέσεις εργασίας κι όχι επισφάλειας, να διεκδικήσει δίκαιο φορολογικό σύστημα και κοινωνική ασφάλιση, σταθερή και μόνιμη δουλειά, επαγγελματικά δικαιώματα, αυξήσεις μισθών, εργασιακές σχέσεις κι όχι συνθήκες γαλέρας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους «προέδρους» του ΤΕΕ, της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ και δείχνοντας τους τον δρόμο για τον «πάγκο» τους.
Το ΜΕΤΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα έχει σταθεί και στέκεται με την πλευρά του κόσμου της εργασίας, παλεύει κι αγωνίζεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είναι απέναντι στις μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν ως στόχο να διαλύσουν ότι υπάρχει όρθιο ακόμα στο χώρο της εργασίας, απορυθμίζοντας πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, αλλάζοντας το χαρακτήρα και τη φύση της ασφάλισης και που παράγουν μόνο ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους, για τους επιστήμονες, για τους νέους, συνολικά για το λαό, καιπαλεύει για την ανατροπή τους.
Το ΜΕΤΑ είναι απέναντι σε κάθε είδους κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με τη δράση του μέσα στα σωματεία και στο συνδικαλιστικό κίνημα, αγωνίζεται για την ενίσχυση του ταξικού του προσανατολισμού. Είναι απέναντι σε λογικές που μετατρέπουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ, και επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως η ΓΣΕΒΕΕ και το ΤΕΕ, στους καλύτερους «συν-εταίρους» των μνημονιακών πολιτικών, των μνημονιακών κυβερνήσεων και των εργοδοτών.
Το ΜΕΤΑ με τις αποφάσεις του έχει καλέσει, ειδικά αυτή την περίοδο, όλους τους εργαζομένους και την κοινωνία, και μαζί μ΄αυτούς και τον τεχνικό κι επιστημονικό κόσμο, να παλέψουν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τόσων αγώνων και τόσων χρόνων. Να οργανώσουν τον αγώνα για την συνολική ανατροπή, για το τέλος της λιτότητας, για το τέλος των μνημονίων, για το τέλος της υποτέλειας και για την αρχή μιας άλλης αναγεννητικής προοδευτικής πορείας για τον τόπο και τον λαό.
* Η Βάσω Αμπελογιάννη είναι μέλος του Συντονιστικού του ΜΕΤΑ ν.Άρτας και μέλος της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ/Τμήματος Ηπείρου.
http://ergasianet.gr/menu-arthra/18212-meta241215-18211
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου