Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που στο τέλος οδηγήθηκαν σε εκατέρωθεν εκφράσεις όπως «ντροπή σου!», συζητήθηκε σήμερα στην άδεια (μόλις τέσσερις βουλευτές) Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, για το σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».
Αιτία το γεγονός ότι ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον υπουργό για προνομιακή μεταχείριση του εν λόγω συστήματος από τον ίδιο, χωρίς παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Μάλιστα, όπως είπε ο πρώην υπουργός «στα έγγραφα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης που ήρθαν μετέπειτα μέχρι και το Μάιο και τα έχω προκύπτει ότι το Σύστημα αυτό «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν έχει ανταποκριθεί στα γραπτά αιτήματα του ΕΟΑΝ για παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων. Επίσης, από το έγγραφο του Οργανισμού Ανακύκλωσης, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, προκύπτει το εξής: Το πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο Οργανισμός Ανακύκλωσης, αν και αρμόδιο εποπτικό Όργανο, δεν έχει καμία ενημέρωση επί του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι πέντε δήμοι και δεν υπάρχει και καμία γνωστοποίηση στον Οργανισμό Ανακύκλωσης σχετικά με την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος και την ύπαρξη ανεξάρτητης επιστημονικής μονάδας, όπως αντίστοιχες δηλώσεις υπάρχουν από το Υπουργείου Εσωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Θεοδωρικάκος: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος δεν αρνήθηκε ότι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο (!), και μίλησε για τετραπλασιασμό συγκέντρωσης ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών στους τέσσερις δήμους που έχει εφαρμοστεί πιλοτικά (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ναυπλιεών και Ιωαννιτών) σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιστημονικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι στους τέσσερις δήμους που εφαρμόστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα υπάρχει τετραπλασιασμός των ποσοτήτων των ανακυκλούμενων υλικών», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε εγκεκριμένο και με νόμιμη λειτουργία σύστημα ανακύκλωσης καταθέσει πρόταση που να περιλαμβάνει μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους της χώρας, είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί.
Ωστόσο, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι δεν είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα δεν έχει κόστος, καθώς «με βάση το θεσμικό πλαίσιο ο πόρος που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των συστημάτων αυτών, είναι κοινωνικός πόρος, είναι πόρος της Ελλάδας και πρέπει να αποδώσει διότι κρινόμαστε από την ΕΕ. ‘Αρα δεν λέει αλήθεια η κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα δεν έχει κόστος διότι πληρώνουμε όλοι οι πολίτες και η κυβέρνηση τον πόρο που δίνουν όλοι Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση τον δίνει προνομιακά σε ένα σύστημα χωρίς εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, σε λίγους δήμους και όχι σε όλους και άρα η κυβέρνηση δείχνει μια προνομιακή και αθέμιτη συμπεριφορά, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις πόσα εκατομμύρια από τον πόρο των πολιτών αξιοποιεί το υπουργείο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν ήταν εγκεκριμένο, που δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Aπαντώντας ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης δεν έχει το παραμικρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη, δεν έχει το παραμικρό κόστος για το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει το παραμικρό κόστος για τους δημότες των συγκεκριμένων δήμων». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο θέμα του κοινωνικού πόρου, δηλαδή, το κόστος το οποίο επιβαρύνει τις πλαστικές συσκευασίες και μετακυλίεται στους πολίτες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ
Αθέμιτες και προνομιακές πρακτικές εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών στο όνομα της ανακύκλωσης
Σοβαρότατα ζητήματα παράβασης του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης, παράβασης αρμοδιοτήτων Υπουργείων, απώλειας πόρων της ανακύκλωσης και ανισότιμων και προνομιακών πρακτικών, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, έθεσε, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.
Ο Σ. Φάμελλος έθεσε τα εξής ερωτήματα: γιατί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν γνωρίζει το πιλοτικό έργο του ΥΠΕΣ, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, εφόσον προκύπτει ότι δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και το πιλοτικό πρόγραμμα δεν εντάσσεται στο υποβληθέν επιχειρησιακό σχέδιο, για ποιο λόγο επιλέχθηκε να μειωθούν οι πόροι της ανακύκλωσης για τις δράσεις αυτές, καθώς και με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι πέντε (5) Δήμοι και όχι και οι υπόλοιποι ή κάποιοι άλλοι;
Επισημαίνεται ότι, από τον έως τώρα κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχει προκύψει πως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης δήλωσε, με επίσημα έγγραφά του στις 13 Μαρτίου και στις 12 Μαΐου, ότι το Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν είχε ανταποκριθεί έως τότε στα γραπτά αιτήματα του ΕΟΑΝ για παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, το Νοέμβριο του 2019, σε πέντε (5) Δήμους της χώρας. Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, έχουν δηλώσει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι πέντε (5) δήμοι, ούτε για την αξιολόγηση του πιλοτικού έργου από το ΥΠΕΣ. Από τα έγγραφα που προσκόμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, σήμερα στη Βουλή, αποδείχθηκε ότι η αντίστοιχη αλληλογραφία για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του πιλοτικού, πραγματοποιήθηκε μόλις στις 29 Ιουλίου, υπό την πίεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου!
Από τη συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προέκυψε ότι στο τέλος Μαΐου, δηλαδή εκ των υστέρων, υποβλήθηκε αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής, το οποίο βέβαια ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Άρα, το πιλοτικό έργο του ΥΠΕΣ, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 δεν περιλαμβανόταν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο και δεν το γνώριζε ο Οργανισμός Ανακύκλωσης.
Όπως είπε ο Σ. Φάμελλος: «Η εκ των υστέρων τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου είναι αποτέλεσμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τηρούσατε τη νομιμότητα, θα ζητούσατε πρώτα το επιχειρησιακό σχέδιο και τη γνώμη του αρμόδιου φορέα της πολιτείας και δεν θα τρέχατε έξι μήνες μετά, εκ των υστέρων, επειδή ασκούμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και επειδή υπάρχουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την προβληματική λειτουργία του συστήματος αυτού, να καλυφθείτε με ένα εκ των υστέρων επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα εγκριθεί και πότε. Αυτή είναι συμπεριφορά Κυβέρνησης «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ». Τι προσπαθείτε να κρύψετε, εφόσον τα έγγραφα λένε άλλα πράγματα;».
Σοβαρή η απώλεια πόρων της ανακύκλωσης από το προνομιακό πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ.
Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε πλήρως τη δήλωση του κυρίου Θεοδωρικάκου ότι αυτό το πρόγραμμα δεν έχει κόστος και δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι πόροι που χρησιμοποιούνται στις δραστηριότητες των συστημάτων ανακύκλωσης, είναι κοινωνικοί πόροι, γιατί τους πληρώνουμε όλοι εμείς οι πολίτες και οι επιχειρηματίες-παραγωγοί μέσα από τα προϊόντα, στα οποία πρέπει να εφαρμοστεί η εναλλακτική διαχείριση. Άρα, είναι πόροι της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αποδώσουν σε τόνους ανακύκλωσης, γιατί κρινόμαστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχετε, λοιπόν, εσείς ένα ψευδεπίγραφο επιχείρημα, ότι τάχατες δεν πληρώνουμε τίποτα, όταν πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες, για να γίνει ανακύκλωση στη χώρα μας. Εσείς όμως, επιλέγετε, προνομιακά, ένα σύστημα ανακύκλωσης και όχι και τα δύο, και μάλιστα επιλέγετε αυτό που δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, παρότι το άλλο σύστημα έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, και τέλος, εφαρμόζετε το σχέδιο σε λίγους δήμους και όχι σε όλους. Άρα, υπάρχει μία προνομιακή και αθέμιτη πρακτική, εκ μέρους σας, εις βάρος του κοινωνικού-δημόσιου πόρου της ανακύκλωσης. Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσα εκατομμύρια από τους πόρους των πολιτών χρησιμοποιείτε για ένα πιλοτικό σχέδιο, που δεν ήταν εγκεκριμένο, που δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο και έρχεστε εκ των υστέρων να καλύψετε για να χρεώσετε σε μας ανακρίβειες, γιατί εσείς δεν ξέρετε από που προκύπτει ο πόρος της ανακύκλωσης;»
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Σ. Φάμελλος προχώρησε και σε άλλες αποκαλύψεις που δείχνουν προνομιακή και άρα ανισότιμη σχέση:
- Τη δήλωση στη Βουλή, στις 29 Απριλίου, του εκπροσώπου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κυρίου Κυρκίτσου, ότι του ζητήθηκε η παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ και ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια.
- Τη φωτογραφική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο νόμο 4674, για την κατ’ εξαίρεση απαλλαγή από άδεια δόμησης του εξοπλισμού του συγκεκριμένου συστήματος.
- Τη συνάντηση του ΥΠΕΣ, στις 16 Ιανουαρίου, για την ανακύκλωση στα νησιά με απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά πάλι με προνομιακή διαχείριση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, χωρίς να έχει γίνει ακόμα ούτε η κατάθεση αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου.
- Την απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στις 28 Φεβρουαρίου, για την προνομιακή τοποθέτηση δέκα χιλιάδων ειδικών κάδων χωριστής συλλογής πάλι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, χωρίς εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου