Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

(Όλοι οι παίκτες στη σειρά)! Συνέδριο WASTE 2019 – Στερεά και Υγρά Απόβλητα – Live κάλυψη – τί ειπώθηκε



Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Στερεά και Υγρά Απόβλητα WASTE 2019, που διοργάνωσαν το economix.gr και το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός, που ανακοίνωσε την κεντρική πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τη διαχείρηση αποβλήτων, την οποία μάλιστα θα θέσει υπόψιν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του, μέσα στη μέρα. Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι θα ζητήσει την στήριξη του Μαξίμου, τόσο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, όσο και στην κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο γ.γ. Περιβάλλοντος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, που αναφέρθηκε στις δύο οριζόντιες πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.

Για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. Ειδικότερα όσον αφορά στην Αttica Bank, όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, «προκειμένου, να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνεται ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο την δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα». 
Στερεά απόβλητα – Πάνελ: Η άποψη των Θεσμικών Φορέων
Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.
Ως ορολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τα απορρίμματα για την Περιφέρεια Αττικής ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, πριν αναφερθεί στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Πατούλης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις καθυστερήσεις.
«Διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια» σημείωσε ο πρόεδρος της Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, ενώ έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα», αναφερόμενος στην εκτροπή του Αχελώου Ποταμού.
«Εντός του 2020 θα μοιραστούν καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία» ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήρε τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε, πως στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τρεις μονάδες για τη διαχείριση των αποβλήτων: η πρώτη, που έχει βραβευτεί, στις Σέρρες, η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και η τρίτη, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, στα Ανατολική της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτες, όπως διευκρίνισε, έγιναν μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ η τρίτη αποτελεί δημόσιο έργο.
Στερεά απόβλητα – Πάνελ: Η άποψη των κατασκευαστικών εταιρειών
«Μέχρι το 2025 πρέπει να γίνει ένα τρομακτικό άλμα και να γίνει ένα θαύμα στην Ελλάδα, αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους με την παράταση. Και το θαύμα πρέπει να γίνει με την ανακύκλωση (συσκευασίες, προδιαλεγμένο οργανικό, άλλα υλικά)», ανέφερε Διονύσιος Γεωργόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, «χρειάζονται πολιτικές και κίνητρα, αλλά και η εφαρμογή των πολιτικών pay as you throw και landfill tax, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συστηματικής ανακύκλωσης». «Πρέπει να θεσπιστούν συστήματα ελέγχου», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο νέος ΕΣΔΑ και οι ΠΕΣΔΑ πρέπει να βάλουν στόχους ανά έτος και οι στόχοι να συνδεθούν με το landfill tax», τόνισε.
«Οι τεχνικές εταιρείες και ο τεχνικός κόσμος της χώρας μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα έργα των υψηλών απαιτήσεων. Το έχουμε αποδείξει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γιώργος Αγραφιώτης γενικός διευθυντής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο κ. Αγραφιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του σε σχέση με τον νέο σχεδιασμό που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τον ως «πιο γήινο», καθώς όπως είπε, «υπήρχε πλειοδοσία στόχων κατά το παρελθόν και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό». Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη οι επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων μπορούν να φθάσουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην επόμενη δεκαετία και να απασχολήσουν πάνω από 15.000 ανθρώπους. «Προτείνουμε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Το κράτος δεν έχει αυτά τα ποσά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ, όπως τόνισε, «απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις Συμβάσεις ΣΔΙΤ». «Πρέπει να συλλέξουμε την εμπειρία, υπό το ΤΕΕ, και οι νέες συμβάσεις να είναι πιο λειτουργικές από τις παλαιότερες».

«Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Είχαν δρομολογηθεί από την αυτοδιοίκηση και ωριμάσει το 2014 έτοιμα για να προκηρυχθούν 14 έργα ΣΔΙΤ με δυναμικότητα 2,8 εκατ. τόνους. Τώρα έχουμε 3 έργα ΣΔΙΤ με πολλές αντιξοότητες που δεν αθροίζουν πάνω από 288 χιλ. τόνους. Υπάρχουν έργα ΣΔΙΤ που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της INTRAKAT, Χαράλαμπος Καλλής. «Στα επόμενα δύο χρόνια που θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα θα έχουμε 800.000 τόνους από τα 5,5 εκατ. Λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν έργα και να πιάσουμε το 60% αλλά δεν υπάρχουν ώριμα έργα. Για την Αττική υπήρχαν 4 ώριμες μονάδες και ζούμε τώρα μια επέκταση του ΧΥΤΑ. Λες και 4 χρόνια πριν δεν γνωρίζαμε την ανάγκη για τις μονάδες. Η επέκταση του ΧΥΤΑ δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον ότι θα προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνησε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και του economix.gr, Αχιλλέα Τόπα, οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών ανέλυσαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της καύσης του υπολείμματος των απορριμμάτων για την ενεργειακή αξιοποίησή τους, αλλά και για την αποτελεσματική επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων της χώρας μας
Στερεά απόβλητα – Η άποψη των μελετητικών εταιρειών
Focus στα έξυπνα συστήματα συλλογής αποβλήτων έκανε o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ENVIROPLAN AE και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΜ, Χρήστος Τσομπανίδης. «Η διαχείριση δεν ξεκινάει από τα έργα. Πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Όταν σχεδιάζουμε έργα για μεγάλους οργανισμούς, ξεκινάμε από το σύστημα συλλογής. Σας πληροφορώ ότι το 70% είναι συλλογή και το 30% είναι επεξεργασία και διάθεση. Αν πάτε σε εκθέσεις θα δείτε ότι μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα έξυπνα συστήματα συλλογής γιατί, αν το πετύχεις αυτό, έχεις οικονομικά καλύτερες αποδόσεις. Αυτό που κρίνεται είναι πόσο κοστίζει το σύστημα διαχείρισης» εξήγησε. «Στο κομμάτι της συλλογής και διαχείρισης περιλαμβάνονται και τα πράσινα σημεία. Έχουν σημασία γιατί είναι προσβάσιμα στον πολίτη» πρόσθεσε.
«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων χωλαίνει γιατί δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό μητρώο αδειοδοτήσεων» και πρόσθεσε ότι «πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος και να παρακολουθούνται τα έργα που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΠΤΑ. Επιπλέον, για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων πρότεινε να υπάρξουν πολεοδομικές εξαιρέσεις για τις μονάδες διαχείρισης, που στοιχίζουν σε πολλούς μήνες καθυστερήσεων. Πρότεινε περαιτέρω αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς όπως είπε, «ταλαιπωρούνται έργα έως και 3 χρόνια στο στάδιο έγκρισης των κρατικών ενισχύσεων». Τέλος, τόνισε την ανάγκη προώθησης των απαλλοτριώσεων παράλληλα με την υλοποίηση των έργων. Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να επιτευχθεί επιτάχυνση έως και τρία χρόνια στην υλοποίηση των έργων».
Για την οικονομία της ανακύκλωσης μίλησε ο Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της VM&A, ενώ χαρακτήρισε «πεδίο δόξης λαμπρό» τα εμπορικά απόβλητα, κάνοντας αναφορά στις νέες υπηρεσίες που έρχονται με τη θέσπιση των καφέ κάδων. «Κανείς δεν έχει μετρήσει αν η ανακύκλωση, είναι ακριβότερη ή φθηνότερη από το να τα πετάμε στον ΧΥΤΑ. Ο λόγος που αυτή η διαχείριση είναι ο κεντρικός τρόπος που διαχειρόμαστε είναι επειδή δεν έχουμε επιβάλει το τέλος ταφής» υπογράμμισε. «Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος είναι το νέο γαϊτανάκι της Ε.Ε.» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μιχαλόπουλος. Για να σημειώσει ότι «πρέπει να διαχωρισουμε οικιακά από εμπορικά απόβλητα. Τα εμπορικά είναι πεδίο δόξης λαμπρό όπου ο ιδιωτικός τομέας θα συλλέγουν και θα προωθούν για ανακύκλωση ή επεξεργασία, χωριστά ρεύματα αποβλήτων. Έτσι θα τα βγάλουμε από την αποκομιδή των δήμων, με 100 έως 200 ευρώ ανά τόνο, να ανέρχεται το κόστος αποκομιδής. Άρα, θα υπάρχει κέρδος από αυτή τη διαχέιρηση. Στα νησιά του Αιγαίου αυτό θα μπορέσει να απομακρύνει το 80% των απορριμάτων», συμπλήρωσε. «Το ίδιο μπορεί να γίνει στον καφέ κάδο, που έχει ιδιαιτερότητες, όπως το πλύσιμο των κάδων. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια εμπορική δραστηριότητα».
«Πρέπει να μάθουμε τα πραγματικά κόστη», τόνισε ο κ. Γιάννης Φρατζής από την εταιρεία Ι. Φρατζής και Συνεργάτες. Όπως εξήγησε: «Το κόστος της συλλογής των απορριμμάτων είναι 100 ευρώ ο τόνος, ενώ έχουν υπάρξει και κοστολόγια έως και 300 ευρώ. Γιατί μας απασχολεί εάν φθάνει το κόστος στις μονάδες στα 20-50-60 ευρώ;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό κόστος είναι στην αποκομιδή των απορριμμάτων».
Ο κ. Φρατζής έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιβολής του landfill tax και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει η σοβιετικού τύπου διάρθρωση του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ. Εξήρε την πρόθεση των εμπλεκομένων για ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, και επεσήμανε ότι «η κάθε μονάδα πρέπει να διαχειρίζεται και τους τρεις κάδους, σε συνδυασμό με την ενεργειακή αξιοποίηση, η οποία δεν πρέπει να αποφεύγεται, αλλά να επιδιώκεται, με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων».
Στα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης, αλλά και στην ανάγκη επιτάχυνσης του χρόνου ωρίμανσης των έργων αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δελεβέγκος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για επιτάχυνσή τους έως και τρία χρόνια.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου Waste 2019, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Καραουλάνης, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις στον τομέα των έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, καθώς και την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου.
«Τα πρόστιμα που μπορεί να καταλογιστούν στη χώρα μας είναι για τα υγρά απόβλητα», επεσήμανε ο Νίκος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος υποδιεύθυνσης τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αφού ανέλυσε την προϊστορία της διαχείρισης λυμάτων στη χώρα σε σχέση και με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ενεργοποίηση για τα έργα της Ανατολικής Αττικής, για τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να καταλογιστούν πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαμαλούγκα, προβλέπονται περί τα 1,1 δισεκατομμύρια για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στο πλαίσιο του 2014-2020, ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού ανέλυσε τα προβλήματα που οδηγούν στις καθυστερήσεις, έκανε γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται εντατικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα, με δεδομένους του περιορισμούς που τίθενται από την ΕΕ.
Τέλος, ως προκλήσεις στα υγρά απόβλητα χαρακτήρισε την επαναχρησιμοποίηση νερού, τη διαχείριση ιλύος, και την εξοικονόμηση ενέργειας σε ΕΕΛ, με χρήση ΑΠΕ.
Σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς, γενικός διευθυντής ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τόνισε ότι αν δεν υπήρχαν οργανωμένες περιοχές διαχείρισης, 5 εκατομμύρια τόνοι υγρών αποβλήτων θα κατέληγαν αλλού.
Αναφερόμενος σε καλά παραδείγματα στη χώρα, τόνισε ότι η περίπτωση των Οινοφύτων θα σταθεί ως πιλότος και για άλλες περιοχές όπως το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούνται περί τις 1000 εταιρείες. Επίσης αναφέρθηκε στην περίπτωση της επεξεργασίας των λυμάτων των βυρσοδεψών στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον με την ορθή διαχείριση «ο Θερμαϊκός δε θυμίζει»
Όπως είπε, οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία και να καταβάλουν το κόστος που απαιτείται για τη συντήρησή της, προκειμένου να γίνεται σωστή επεξεργασία των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και το κράτος απ΄ την πλευρά να ανανεώνει το θεσμικό πλαίσιο και να ελέγχει τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε σχέση με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Τα έργα στην Ερμούπολη της Σύρου, τις ΕΕΛ Ποσειδωνίας – Βάρης, Παροικίας και της Νάουσας Πάρου, της Γλώσσας Σκοπέλου, και του Αεροδρομίου Κεφαλλονιάς παρουσίασε η κα Δήμητρα ΔημητρακοπούλουΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ.
Όπως είπε, η νομοθεσία του 2011 βοήθησε στην αύξηση των έργων προχωρημένης επεξεργασίας και επαναχρησιμοποπίησης, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής επαναχρησιμοποίησης κυρίως μέσω άρδευσης και λιγότερο για αστική – περαστική χρήση. «Τα υγρά λύματα είναι ένας σημαντικός πόρος που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της.
Στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ν. 4412 για τα δημόσια έργα, αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Γρίβας, Γενικός Διευθυντής της ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, επισημαίνοντας το φαινόμενο των ασυνήθιστα χαμηλών εκπτώσεων, το οποίο προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και στην ποιότητα των έργων.
Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αναγκαία κρίνεται σύμφωνα πάντα με τον κ. Γρίβα «η θέσπιση συνδυασμού κριτηρίων με την σύνταξη μίας πρότυπης διακήρυξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα είναι ένας πρότυπος οδηγός».
Επιπλέον έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης τεχνικού συμβούλου, για την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών καθώς επίσης και για την ανάγκη καλής λειτουργίας συνεχούς ελέγχου του έργου. Όπως είπε ο . Γρίβας, «η ευρεία επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων στη χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο», επισημαίνοντας την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και κοινωνικής συναίνεσης.
Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου Waste 2019, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Καραουλάνης, στο επίκεντρο τέθηκε η ανακύκλωση και τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων.
Η κυκλική Οικονομία είναι ευκαιρία και ανάγκη για τη χώρα, δήλωσε ο κ. Γεώργιος Ε. Δεληγιώργης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, ο οποίος ανέπτυξε τη λειτουργία της εναλλακτικής διαχείρισης της εταιρίας. Όσον αφορά την αγορά αναγέννησης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων ο κ. Δελιγιώργης ανέφερε ότι η χώρα μας πρωτοπορεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φθάνοντας στο 100%, ενώ πετυχαίνει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συλλογής, συμπεριλαμβανομένων και των λιπαντικών ναυτιλίας, με το φθηνότερο κόστος για τον καταναλωτή στα 20 ευρώ ανά τόνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτό το success story πρέπει να κοινοποιηθεί. Δεν είμαστε η μικρή Ελλάδα που κάθεται στη γωνία, αλλά η Ελλάδα που πρωτοπορεί».
Για άλλο ένα success story έκανε λόγο ο κ. Χάρης Αγγελακόπουλος, τεχνικός διευθυντής και διευθυντής Περιβάλλοντος της Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ όσον αφορά τη διαχείριση της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Όπως είπε πάνω από δύο εκατομμύρια τόνοι συσκευών τοποθετήθηκαν στην αγορά ενώ οι ποσότητες της συλλογής και επεξεργασίας ΑΗΗΕ την περίοδο 2004-2018 έφτασε στους 550.000 τόνους, με κύρια πηγή συλλογής τις εταιρείες συλλογής Scrap, ενώ ακολουθούν τα εμπορικά καταστήματα και τους δήμους. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελακόπουλο, προκλήσεις, μεταξύ άλλων, αποτελούν η επικαιροποίηση της νομοθεσίας στο πλαίσιο αναθεώρησης των στόχων, η θεσμοθέτηση νέων εφικτών προοδευτικών στόχων, η ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης ροής ΑΗΗΕ και η θέσπιση μέτρων για την πάταξη της μη σύννομης διαχείρισης.
«Το 25% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων είναι τα απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων», επεσήμανε ο κ. Κιούκης Δημήτρης της ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ. Όπως ανέφερε, «τα απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, και πρόσθεσε ότι το υπάρχον σχέδιο διαχείρισης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που οδηγεί σε μη νόμιμες πρακτικές». Ιδιαίτερα στην Αττική, όπως είπε, «οι ανακαινίσεις δημιουργούν έναν μεγάλο κύκλο εργασιών, του οποίου η διαχείριση γίνεται παράνομα και αυθαίρετα, με σημαντικές συνέπειες». «Έχουμε θέσει τα προβλήματα στη νέα κυβέρνηση και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις» δήλωσε και έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω της διάθεσης αποβλήτων κατασκευών ύστερα από σχετική νομοθέτηση.
Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι αδρανών ανακτήθηκαν την τελευταία 6ετία από την Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Μουρκάκο Θεοχάρη, γενικό διευθυντή της εταιρείας. Όπως είπε, «τα αδρανή αποτελούν από τους βασικούς τομείς προτεραιότητας της ΕΕ και στόχος είναι να αυξηθεί η ανάκτηση των χρήσιμων υλικών». Επεσήμανε ωστόσο, ότι στην Ελλάδα δε γνωρίζουμε στατιστικά ούτε υπάρχουν μετρήσεις για τα απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων. «Για να μπορούμε να μιλάμε για κυκλική οικονομία, πρέπει να μπουν δείκτες μέτρησης» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι που δεν μπορείς να μετρήσεις».
Η κα Σαλώμη Διακρούση, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΦΗΣ, σχετικά με την ανακύκλωση μπαταριών στη χώρα, ανέφερε ότι το 50% των πολιτών αποθηκεύει τις μπαταρίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τις ανακυκλώνει. Σύμφωνα πάντα με την κα Διακρούση, το 20% των πολιτών απορρίπτει τις μπαταρίες στα σκουπίδια, ενώ μόνο το 30% τις ανακυκλώνει. Το 2018 ανακυκλώθηκε το 32,5% των μπαταριών, το 2019, αναμένεται ότι η ανακύκλωση θα φθάσει στο 39%, ενώ στόχος για το 2020 είναι η ανακύκλωση να φθάσει στο 42% αν και ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι το 45%. Σύμφωνα με την κα Διακρούση το 2021 αναμένεται να ξεπεραστεί ο ευρωπαϊκός στόχος.
«Μέσω της ορθής διαδικασίας ανακύκλωσης, μία μπαταρία οξέως ανακυκλώνεται κατά 95% και ξαναγίνεται μπαταρία και αυτό μπορεί να γίνεται αενάως. Η μπαταρία είναι ένα αντικείμενο με αξία», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο κ. Διονύσιος Μαντουβάς, διευθύνων σύμβουλος COMBATT. «Η βασική μας στόχευση είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον καταναλωτή, προκειμένου η μπαταρία να διοχετεύεται στα σημεία προμήθειας και να ανακυκλώνεται με τρόπο ορθό και σύννομο», είπε ο κ. Μαντουβάς, καθώς όπως επεσήμανε «η μπαταρία είναι ένα επικίνδυνο απόβλητο». Ανέλυσε επίσης τα οφέλη από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας και κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Η επίτευξη των στόχων είναι ευθύνη όλων μας και η συμβολή όλων μας μετράει».
Τέλος, ο κ. Κλεάνθης Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλος της ReBattery, επεσήμανε ότι η εταιρεία φροντίζει για την εφαρμογή ορθής εναλλακτικής διαχείρισης σε όλα τα στάδια, και ανέλυσε τη λειτουργία και τις δράσεις της ReBattery όσον αφορά την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των Φορέων, των πολιτών, και ειδικότερα της νέας γενιάς. Ανέφερε επίσης την αξία και τις δυνατότητες από την ανακύκλωση μολύβδου και τόνισε ότι η βιομηχανική συμβίωση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στασινός: Πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τα απόβλητα
Το ΤΕΕ αναλαμβάνει κεντρική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και την κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός. 
Ο κ. Στασινός θα θέσει το ζήτημα υπόψιν του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντηση που θα έχει σημερα το βράδυ, ενώ θα ζητήσει την προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση.
«Σαν χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ίσως είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα
Οι κυβερνήσεις και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους, το επιδιώκουν, το οποίο οδηγεί σε προσωρινές λύσεις.  
Κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα. Το γνωρίζουν όλοι.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών, της κυβέρνησης της Τ.Α. θα πρέπει να μπορέσουμε όλοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας
Αν το πρόβλημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο δεν οδηγούμαστε πουθενά.
Θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες ως ΤΕΕ, θεωρούμε βαριά την ευθύνη και θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχω το απόγευμα, προκειμένου και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί τοι ζήτημα.
Καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», είπε στην έναρξη του Συνεδρίου ο κ. Στασινός.
Αραβώσης: Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη
Στις δύο βασικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», ο γ.γ Περιβάλλοντος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. «Πάνω σ’ αυτό καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέλουμε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουγός ανακοίνωσε ότι στοχεύουμε στην απολιγνιτοποίηση ενώ οι περιβαλλοντικές πολιτικές είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σχολίασε, το υπουργείο επιδιώκει την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο του οποίου τρέχει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. «Θέλουμε να παράγουμε τα ίδια με λιγότερους πόρους και λιγότερα ή καθόλου απόβλητα. Αυτά θέλουμε να τα αξιοποιούμε ως πρώτες ύλες ή ενεργειακά», επεσήμανε. Σε μία προσπάθεια να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Αραβώσης τόνισε πως «στη Γερμανία κλείνει φέτος και ο τελευταίο ΧΥΤΥ ενώ εδώ είμαστε στο 80% ΧΥΤΥ. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18% όταν ο στόχος για το 2020 είναι 50%. Πρέπει να μιλήσουμε για βιώσιμη παραγωγή. Να μετεξελιχθεί όλο το μοντέλο της χώρας μας προς την κυκλική οικονομία». Μάλιστα, έκρινε πως «όσοι δεν το πετύχουν αυτό θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικοί» και τόνισε: «Το πράσινο επιχειρείν συνδέεται με την οικονομία και γι αυτό θα εστιάσουμε ως υπουργείο να βοηθήσουμε την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μιλάμε ακόμη για βιώσιμη κατανάλωση. Αυτό έχει να κάνει με ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών. Γι’ αυτό έχουμε συνεργασία με ΜΚΟ για να πληροφορήσουμε κάθε απλό πολίτη τι σημαίνει η προστασία του περιβάλλοντος».
ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στις δύο επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο για την κυκλική οικονομία. Όπως είπε, η πρώτη συμπεριλαμβάνει τους εκπροσώπους από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ενώ η δεύτερη από τους παραγωγικούς φορείς ενώ στοχεύει να αντλήσει προτάσεις από τον παραγωγικό κόσμο και θα έχει μόνιμο χαρατήρα. «Θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις περάσουμε μέσα από τους φορείς ώστε οι μηχανικοί να συμβάλουν και να κερδίσουνε από αυτό. Η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.
Αναφορικά με τους άξονες πολιτικής που θα ενσωματωθούν, ο κ. Αραβώσης ανέφερε τις πράσινες δημόσιες προμήθειες για αγορά δευτερογενών υλικών, τα οικονομικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους, τον οδηγό κυκλικής πόλης για τους δήμους και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. «Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη. Ο κ. Στασινός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.
Μακέδος: «Η Ελλάδα μπορεί να τεθεί επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Ν. Ευρώπη»
Για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. «Η χώρα μας με ισχυρή βούληση και συντονισμένη δουλειά μπορεί να τεθεί σύντομα επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Νότια Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα όσον αφορά στην Αttica Bank, όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, «προκειμένου, να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνεται ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο την δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα». 
Παράλληλα, ως πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, ο κ. Μακέδος δήλωσε: «έχω την τιμή να συμμετέχω στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας ΑECM, όπου αναζητούμε νέους τρόπους χρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με Υπερεθνικούς Επενδυτικούς και Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς». 
Όπως έκανε γνωστό, «ήδη στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο σχετικού workshop του AECM θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές του νέου έτους». 
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μακέδο, «ο τομέας των συνεγγυοδοτήσεων μεταξύ του Τραπεζικού Τομέα και των φορέων εγγυοδοσίας, όπως το ΤΜΕΔΕ, είναι ένα πεδίο που μπορεί να προσφέρει μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας και το οποίο πρόκειται να εξεταστεί διεξοδικά το προσεχές διάστημα», επισημαίνοντας ότι «απέχουμε αρκετά, του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σε εγγυοδοτικά κεφάλαια». 
Παράλληλα, όπως τόνισε, «ως ΤΜΕΔΕ, συνεχίζουμε με την εγγυοδοσία των πιστοποιημένων υπεργολαβιών και σε έργα διαχείρισης αποβλήτων. Ενώ, δημιουργείται άμεσα δομή ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου για παροχή πληροφοριών τόσο στις Αναθέτουσες Αρχές, όσο και στους ενδιαφερόμενους Ιδιωτικούς Φορείς Σύμπραξης για θεσμικά θέματα υλοποίησης συμβάσεων  περιβαλλοντικών έργων ΣΔΙΤ,στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών».
«Μπορούμε από ουραγοί να τεθούμε επικεφαλής στο καινοτόμο πεδίο μίας οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία, πλούτο, θέσεις εργασίας, στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη, μα κυρίως ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Γραφάκος: Σε συζητήσεις με την ΕΕ για αναθεώρηση των στόχων
Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.
«Θέλουμε να αντιστρέψουμε τους αριθμούς», τόνισε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού «είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕ, για αναθεώρηση των στόχων».
Όπως ξεκαθάρισε, «στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα έχει αναθεωρηθεί ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση με ρεαλιστικούς στόχους».
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.
Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, δήλωσε ότι πλέον δε θα υπάρχουν εμμονές στον επόμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίματα αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά την ταφή των απορριμμάτων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται 8 νέες μονάδες, σε δημοπράτηση βρίσκονται άλλες 12, και σε μελέτη άλλες 40».
Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απρριμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει συνολική πρόταση έτσι ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%. «Αν η Αττική δώσει ένα άλλο τέμπο στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βελτιωθούν σημαντικά και οι αποδόσεις της χώρας συνολικά», συμπλήρωσε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν και η Ατιική δρομολογήσει τις εγκαταστάσεις της, σε 4 χρόνια τα περισσότερα προβλήματα θα έχουν λυθεί και επανέλαβε ότι πρέπει να οδηγήσουμε το υπόλειμμα σε παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας ότι εάν το project των φορέων στη Βόρεια Ελλάδα «περπατήσει», θα αποτελέσει οδηγό για τη χώρα. «Ως πολιτεία έχουμε συγκεκριμένους στόχους στους οποίους δουλεύουμε», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.
Πατούλης: Παρέλαβα «ωρολογιακή βόμβα» με τα απορρίμματα στην Αττική
Ως ορολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τα απορρίμματα για την Περιφέρεια Αττικής ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Economix.gr, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα για την Αττική. «Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος να διαχειρίζεται με τόσο απαρχαιωμένο και αδιανόητο τρόπο τα απορρίμματά της. Αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο που να δίνει βάρος στα απορρίμματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης για να συμπληρώσει πως «ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση. Εγώ είμαι απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις. Πρόσωπα και δυνάμεις που κατείχαν θέσεις και είχαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα της Αττικής, όχι μόνο δεν έδωσαν εξηγήσεις, αλλά από υπόλογοι έγιναν κατήγοροι».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους άξονες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μίλησε για τα εξής:
– Εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθέι το σχετικό εθνικό σχέδιο.
– Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
– Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους
– Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι
πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης
– Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ
– Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
– Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων
– Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής
– Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.
«Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκληθούν στην Αθήνα, αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα των απορριμμάτων. «Παρέλαβα μία ωρολογιακή βόμβα που, αν σκάσει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία. Η εικόνα μίας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια θα βλάψει όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Θα διαφυλάξουμε την εικόνα» τόνισε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: υπευθυνότητα, συνέπεια, σχέδιο και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως περιφέρεια είναι ξεκάθαρη: λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».
Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια και δεν θα τα θάβουμε. Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο έναν χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια. Δεν θα παρουσιάσουμε φαραωνικά σχέδια εργοστασίων ή περιφερειακούς σχεδιασμούς με αόριστους στόχους».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως «ζητήσαμε από όλες τις παρατάξεις να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Κάποιες παρατάξεις το έκαναν, κάποιες απάντησαν αόριστα και κάποιες καθόλου» για να συμπληρώσει πώς «έστειλα επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας τις δικές τους προτάσεις. Κάποια κόμματα απάντησαν αλλά τα περισσότερα δεν ασχολήθηκαν καν. Εμείς δεν μπορούμε, όμως, να περιμένουμε».
Γεράνης: Ωρίμασαν οι συγκυρίες στην αυτοδιοίκηση
Για συνθήκες ωρίμανσης και ευνοϊκές συγκυρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, μίλησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».
«Οι συγκυρίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει. Το σκουπίδι δεν έχει χρώμα αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε όλοι μαζί χωρίς ιδεοληψίες. Εδώ μάθαμε ότι, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, έρχονται και… άλλοι παπάδες με άλλα ευαγγέλια» επεσήμανε ο κ. Γεράνης ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε υγειονομική ταφή κάτω του 26%.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήρε τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε, πως στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τρεις μονάδες για τη διαχείριση των αποβλήτων: η πρώτη, που έχει βραβευτεί, στις Σέρρες, η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και η τρίτη, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, στα Ανατολική της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτες, όπως διευκρίνισε, έγιναν μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ η τρίτη αποτελεί δημόσιο έργο.
Ο κ. Γεράνης επέρριψε ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για τα χαμηλά ποσοστά στη διαχείριση των αποβλήτων τονίζοντας πως «φταίμε όλοι για την κατάσταση της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Αν δεν γίνουν επενδύσεις για ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει». «Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε ενεργειακά το υπόλειμα. Ο κύκλος της κυκλικής οικονομίας κλείνει με την μακροημέρευση του κάθε αποβλήτου. Ο κύκλος κλείνει με την ενεργειακή αξιοποίηση», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι , όπως ανέφερε ο κ. Γεράνης, εντός του 2020 θα μοιραστούν καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία.
Αγοραστός: Έχουν χαθεί πάνω από 40 δισ. από ευρωπαϊκά κονδύλια
Για την ανάγκη μίας «βιολογικής αφύπνισης των λαών» έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και στην ορθή νομοθέτηση σε συνδυασμό με την ανάθεση ευθυνών και ελευθερίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της Διαχείρισης των Αποβλήτων.
Επέκρινε τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ΕΣΔΑ από τις κυβερνήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκε χρόνος και χρήμα».
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την κακονομία, την πολυνομία και τον λάθος σχεδιασμό, τα οποία δυσχεραίνουν την υλοποίηση των έργων, καθώς επίσης και στον λαϊκισμό και τις ιδεολογικές εμμονές που, όπως είπε, δεν είχαν αποτελέσματα.
«Η ευελιξία στο μέλλον είναι να τα κάνουμε όλα σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δε θέλουμε διαχείριση της μιζέριας. Ρηξικέλευθες αλλαγές».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανακολουθία τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια των κρατικών μηχανισμών, φαινόμενα που, όπως είπε, πρέπει να χτυπηθούν, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «χρειάζεται τόλμη, αφού παντού γίνεται αυτή η διαδικασία. Δεν είναι μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι απορρύπανση του περιβάλλοντος», είπε.
«Αν φοβάται η κεντρική εξουσία να δώσει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες», δήλωσε.Ειδικότερα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να πάμε σε δύο βάρκες. Περιφερειακή διακυβέρνηση υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το κράτος πρέπει να είναι επιτελικό και να ελέγχει με βαθμούς ελευθερίας στον κάθε βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, «διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός, χαρακτήρισε σαν «εθνικό έγκλημα» την καθυστέρηση στην εκτροπή του Αχελώου, έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Η ΔΕΗ θα έχει 60 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «χάθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων».
Γεωργόπουλος – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.: O νέος ΕΣΔΑ και οι ΠΕΣΔΑ πρέπει να βάλουν στόχους ανά έτος και οι στόχοι να συνδεθούν με το landfill tax
Στους Ευρωπαϊκούς στόχους για το 2020 στη διαχείριση Αποβλήτων αναφέρθηκε ο κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. «Μέχρι το 2025 πρέπει να γίνει ένα τρομακτικό άλμα και να γίνει ένα θαύμα στην Ελλάδα, αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους με την παράταση. Και το θαύμα πρέπει να γίνει με την ανακύκλωση (συσκευασίες, προδιαλεγμένο οργανικό, άλλα υλικά)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, «χρειάζονται πολιτικές και κίνητρα, αλλά και η εφαρμογή των πολιτικών “pay as you throw” και “landfill tax”, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συστηματικής ανακύκλωσης».
«Πρέπει να θεσπιστούν συστήματα ελέγχου», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο νέος ΕΣΔΑ και οι ΠΕΣΔΑ πρέπει να βάλουν στόχους ανά έτος και οι στόχοι να συνδεθούν με το landfill tax».
Επίσης, ανέφερε ότι η ανάκτηση ενέργειας είναι απαραίτητη μέχρι το 2025, προτείνοντας ως άμεση λύση τα τσιμεντάδικα, και την ωρίμανση των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης. «Γι΄ αυτό πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ και να αλλάξουν στάση οι αρμόδιοι φορείς, σε συνδυασμό με κρατικό έλεγχο», τόνισε, ενώ ανέλυσε τον ρόλο των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που ήδη κατασκευάζονται.
Αγραφιώτης – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Aπαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις Συμβάσεις ΣΔΙΤ
«Οι τεχνικές εταιρείες και ο τεχνικός κόσμος της χώρας μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα έργα των υψηλών απαιτήσεων. Το έχουμε αποδείξει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γιώργος Αγραφιώτης γενικός διευθυντής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να φοβόμαστε το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, γιατί αυτό, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε χαμηλό κόστος στο gate fee». «Όσο υψηλότερη τεχνολογία αξιοποιείται σε αυτά τα έργα, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος για τον πολίτη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι τεχνικές εταιρείες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε σχεδιασμό».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του σε σχέση με τον νέο σχεδιασμό που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τον ως «πιο γήινο», καθώς όπως είπε, «υπήρχε πλειοδοσία στόχων κατά το παρελθόν και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό».
Επιπλέον όπως είπε, «το ότι ακούσαμε ότι η χώρα επαναδιαπραγματεύεται τις πιθανές εξαιρέσεις είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι υψηλότατοι στόχοι που έχουν τεθεί δεν επιτρέπουν ούτε την προκήρυξη των νέων έργων, με αποτέλεσμα να κυνηγάμε την ουρά μας, και το είδαμε αυτό το τελευταίο διάστημα».
Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη οι επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων μπορούν να φθάσουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην επόμενη δεκαετία και να απασχολήσουν πάνω από 15.000 ανθρώπους.
«Προτείνουμε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Το κράτος δεν έχει αυτά τα ποσά. Τα ΣΔΙΤ κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας, βάζουν υψηλούς ποιοτικούς στόχους, και για τα επόμενα 25 χρόνια μπορούν να λειτουργούν με αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε δε, ότι «τα ΣΔΙΤ για να πετύχουν χρειάζονται «υιοθεσία» και η παρακολούθηση από την κεντρική κυβέρνηση και το κράτος», ενώ όπως τόνισε, «απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις Συμβάσεις ΣΔΙΤ».
«Πρέπει να συλλέξουμε την εμπειρία, υπό το ΤΕΕ, και οι νέες συμβάσεις να είναι πιο λειτουργικές από τις παλαιότερες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καλλής – INTRAKAT: Η επέκταση του ΧΥΤΑ δεν δίνει ελπίδα ότι θα προχωρήσουν τα έργα ΣΔΙΤ γρήγορα
Για τα πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ μίλησε ο ο Γενικός Διευθυντής της INTRAKAT, κ. Χαράλαμπος Καλλής, ενώ έδωσε μία λεπτομερή εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα.
«Οι στόχοι είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι», εκτίμησε . «Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλό ποσοστό ταφής αποβλήτων» σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «σε 15 χρόνια θα πρέπει να μειώσει 60% κ.β. Η παραγωγή σε όλη την Ελλάδα είναι 5.415 χιλιάδες τονοι και η επεξεργασία ΜΕΑ μικρότερη του 15%. Η θερμική επεξεργασία και κομποστοποίηση είναι ελάχιστη» σημείωσε.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Είχαν δρομολογηθεί από την αυτοδιοίκηση και ωριμάσει το 2014 έτοιμα για να προκηρυχθούν 14 έργα ΣΔΙΤ με δυναμικότητα 2,8 εκατ. τόνους. Τώρα έχουμε 3 έργα ΣΔΙΤ με πολλές αντιξοότητες που δεν αθροίζουν πάνω από 288 χιλ. τόνους. Υπάρχουν έργα ΣΔΙΤ που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις» τόνισε.
«Στα επόμενα δύο χρόνια που θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα θα έχουμε 800.000 τόνους από τα 5,5 εκατ. Λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν έργα και να πιάσουμε το 60% αλλά δεν υπάρχουν ώριμα έργα. Για την Αττική υπήρχαν 4 ώριμες μονάδες και ζούμε τώρα μια επέκταση του ΧΥΤΑ. Λες και 4 χρόνια πριν δεν γνωρίζαμε την ανάγκη για τις μονάδες. Η επέκταση του ΧΥΤΑ δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον ότι θα προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή το 50% της επικράτειας, ο κ. Καλλής ανέφερε ότι ετήσια παραγωγή φτάνει τους 2,5 εκατ. τόνους.
«Θα πρέπει να ορίσουμε τι θέλουμε για τα νέα ΣΔΙΤ. Κάθε φορά που διαχειρίζεσαι σκουπίδι, βάζεις κόστος. Θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το στηρίξουμε. Ακόμη και η απλή ταφή έχει κόστος! Με 58 ευρώ τον τόνο διαχειρίζεται σε καλό βαθμό 63.000 τόνους με δυναμικότητα αυξήσεως» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλή τα πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ είναι τα εξής:
– Ταχύτερη μέθοδος δημοπράτησης
– Υψηλή ποιότητα έργων
– Αξιοποιηση τεχνογνωσιας και αποτελεσματικοτητας ιδιωτικου τομεα
– Ταχυτερο χρονοδιαγραμμα υλοποιησης
– Μεταβαση ρισκου σχεδιασμου, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησς στον ιδιωτη
– Μοχλευση ιδιωτικων και δανειακων κεφαλαιων
Τα απαιτούμενα βήματα που πρότεινε είναι τα εξής:
1. Υιοθετηση σύγχρονων τεχνολογιων
2. Αναθεώρηση εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων
– καθαρή στρατηγική
– κεντροβαρικός σχεδιασμός εγκαταστάσεων
3. Οικονομικη ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για σύνταξη και υλοποίηση τοπικών σχεδίων δαιχείρισης
4. Άμεση δημοπρατηση μοναδων επεξεργασιας μεσω ΣΔΙΤ
– παραμένουν αναξιοποίητα 600 εκατ. ευρώ από τρέχων ΕΣΠΑ
Focus στα έξυπνα συστήματα συλλογής αποβλήτων από τον Χ. Τσομπανίδη της ENVIROPLAN AE
«Η χώρα έχει επαρκές επιστημονικά και σε θέματα τεχνογνωσίας δυναμικό για να μελετήσει τα έργα. Τα έργα στα παρατηρούμε προβλήματα δεν είναι μελετητικές και κατασκευαστικές αστοχίες. Οι εταιρείες μας έχουν μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό» σημείωσε o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ENVIROPLAN AE και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΜ, Χρήστος Τσομπανίδη.
«Η διαχείριση δεν ξεκινάει από τα έργα. Πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Όταν σχεδιάζουμε έργα για μεγάλους οργανισμούς, ξεκινάμε από το σύστημα συλλογής. Σας πληροφορώ ότι το 70% είναι συλλογή και το 30% είναι επεξεργασία και διάθεση. Αν πάτε σε εκθέσεις θα δείτε ότι μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα έξυπνα συστήματα συλλογής γιατί, αν το πετύχεις αυτό, έχεις οικονομικά καλύτερες αποδόσεις. Αυτό που κρίνεται είναι πόσο κοστίζει το σύστημα διαχείρισης» εξήγησε.
«Στο κομμάτι της συλλογής και διαχείρισης περιλαμβάνονται και τα πράσινα σημεία. Έχουν σημασία γιατί είναι προσβάσιμα στον πολίτη» πρόσθεσε.
Για έργα επεξεργασίας και διάθεσης ο κ. Τσομπανίδης τόνισε ότι «μιλάμε πάντα για επεξεργασία ρευμάτων αποβλήτων. Πλέον θα είναι μονάδες βιοαποβλήτων. Εν τέλει θα ακολουθήσει μηχανική διαλογή. Η διαμάχη περί τεχνολογιών έχει πάψει να υπάρχει στην Ευρώπη. Πλέον δεν μπορείς να πετύχεις τα επιθυμητά ποσοστά χωρίς να συνδυάσεις τεχνολογίες».
Ενώ, για την χωροθέτηση τόνισε ότι «παραμένει πάντα πρόκληση, αλλά δεν είναι κάτι το απαγορευτικό. Πάντα έχουμε επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών αλλά, αν έχουμε στέρεες και καλά τεκμηριωμένες μελέτες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Χρειαζόμαστε ακόμη κοινωνική συνέναιση αλλά μετά από τα όποια στάδια διαβούλευσης θα πρέπει να υπάρχει πολτιική αποφασιστικότητα. Πλέον η χώρα μας έχει αρκετά καλά παραδείγματα να δείξει τα τελευταία χρόνια. Αρκεοί ΧΥΤΑ λειτουργούν με πολύ καλύτερες λειτουργίες από ό,τι στο παρελθόν» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο κ. Τσομπανίδης ανέφερε: «Ειπώθηκε ότι είναι ανεπαρκής. Σωστό, αλλά αν σκεφτεί κανείς τι πρόστιμα τρώμε κάθε μήνα, τότε καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Τα χάνουμε γιατί πληρώνουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ναι μεν θέλουμε πόρους αλλά να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους υφιστάμενους».
Ηλιόπουλος – ΕΠΤΑ: Πρότεινε πολεοδομικές εξαιρέσεις για τις μονάδες διαχείρισης
Για το ρόλο των μελετητικών εταιρειών, αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες και τις καλές πρακτικές για την επίτευξη των εθνικών στόχων στην διαχείριση των αποβλήτων μίλησε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΠΤΑ, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την επιτάχυνση στην υλοποίηση των έργων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, «η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων χωλαίνει γιατί δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό μητρώο αδειοδοτήσεων» και πρόσθεσε ότι «πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος και να παρακολουθούνται τα έργα που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις».
Επιπλέον, για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων πρότεινε να υπάρξουν πολεοδομικές εξαιρέσεις για τις μονάδες διαχείρισης, που στοιχίζουν σε πολλούς μήνες καθυστερήσεων. Πρότεινε περαιτέρω αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς όπως είπε, «ταλαιπωρούνται έργα έως και 3 χρόνια στο στάδιο έγκρισης των κρατικών ενισχύσεων». Τέλος, τόνισε την ανάγκη προώθησης των απαλλοτριώσεων παράλληλα με την υλοποίηση των έργων. Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να επιτευχθεί επιτάχυνση έως και τρία χρόνια στην υλοποίηση των έργων».
Μιχαλόπουλος – VM&A: Η οικονομία της ανακύκλωσης – Πεδίο δόξης λαμπρό τα εμπορικά απόβλητα
«Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η ανακύκλωση είναι πλέον μία οικονομία.
Προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα οικονομία και να πετύχει τους στόχους. Οι οδηγίες μας οδηγούν στην ανάγκη για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Υπάρχει εγκατάσταση για να εξυπηρετήσει μία περιοχή αλλά επιλέγουμε να τα θάβουμε κοντά σε έναν ΧΥΤΑ επειδή είναι φθηνότερο. Άρα, λείπει το οικονομικό εργαλείο» σημείωσε ο Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της VM&A.
«Κανείς δεν έχει μετρήσει αν η ανακύκλωση, είναι ακριβότερη ή φθηνότερη από το να τα πετάμε στον ΧΥΤΑ. Ο λόγος που αυτή η διαχείριση είναι ο κεντρικός τρόπος που διαχειρόμαστε είναι επειδή δεν έχουμε επιβάλει το τέλος ταφής» υπογράμμισε.
«Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος είναι το νέο γαϊτανάκι της Ε.Ε. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα με τον καλύτερο τρόπο για τον πολίτη. Αυτό μας οδηγεί σε έναν σχεδιασμό που πρέπει να λαμβάνουμε κατά νου το σύνολο του κόστους» πρόσθεσε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Για να σημειώσει ότι «μ’ αυτά τα δύο εργαλεία πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε έργα. Αν θέλουμε μέχρι 2025 να έχουμε αποτελεσματικότητα, πρέπει να σκεφτούμε οικονομικούς τρόπους, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να διαχωρισουμε οικιακά από εμπορικά απόβλητα. Τα εμπορικά είναι πεδίο δόξης λαμπρό όπου ο ιδιωτικός τομέας θα συλλέγουν και θα προωθούν για ανακύκλωση ή επεξεργασία, χωριστά ρεύματα αποβλήτων. Έτσι θα τα βγάλουμε από την αποκομιδή των δήμων, με 100 έως 200 ευρώ ανά τόνο, να ανέρχεται το κόστος αποκομιδής. Άρα, θα υπάρχει κέρδος από αυτή τη διαχέιρηση. Στα νησιά του Αιγαίου αυτό θα μπορέσει να απομακρύνει το 80% των απορριμάτων», συμπλήρωσε.
«Το ίδιο μπορεί να γίνει στον καφέ κάδο, που έχει ιδιαιτερότητες, όπως το πλύσιμο των κάδων. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια εμπορική δραστηριότητα». «Πρέπει να μετράμε πάντα πιο είναι το πιο φθηνό για τον κάθε πολίτη. Θα πρέπει αυτά τα θέματα να αντιμετωπίζονται από τον εθνικό σχεδιασμό» υπογράμμισε.
«Τέλος, θα πρέπει να δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε έναν τέτοιον σχεδιασμό. Με ΕΣΠΑ δεν μπορούμε αποκομιδή και επεξεργασία αποβλήτων από μη οικιακούς καταναλωτές. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της κρίσης για τις τράπεζες. Άρα θελουμε χρηματοδοτικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα που θέλουν μικρότερες εγγυήσεις. Θα αναζητήσουμε λύσεις μέσω ΣΔΙΤ» γνωστοποίησε.
«Συμπερασματικά, σε σχέση με τα 3 οικονομικά εργαλεία, είναι προς όφελος μας να δημιουργήσουμε αυτή την αγορά. Εϊναι το δικό μας ρίσκο – ελπίδα για να δημιουργήσουμε ισχυρή οικονομία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ΣΔΙΤ και να προχωρήσουμε γρήγορα στην αλλαγή της δικής μας αγοράς και την εξυγίανσή της» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της VM&A.
Φρατζής: Πρέπει να αλλάξει η σοβιετικού τύπου διάρθρωση του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ
«Πρέπει να μάθουμε τα πραγματικά κόστη», τόνισε ο κ. Γιάννης Φρατζής από την εταιρεία Ι. Φρατζής και Συνεργάτες. Όπως εξήγησε: «Το κόστος της συλλογής των απορριμμάτων είναι 100 ευρώ ο τόνος, ενώ έχουν υπάρξει και κοστολόγια έως και 300 ευρώ. Γιατί μας απασχολεί εάν φθάνει το κόστος στις μονάδες στα 20-50-60 ευρώ;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό κόστος είναι στην αποκομιδή των απορριμμάτων».
Ο κ. Φρατζής έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιβολής του landfill tax. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα εναντίον όσων δε σέβονται τις αποφάσεις», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει η σοβιετικού τύπου διάρθρωση του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ. Οι stake holders της κάθε περιοχής πρέπει να αποφασίζουν», είπε. Εξήρε την πρόθεση των εμπλεκομένων για ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, και επεσήμανε ότι «η κάθε μονάδα πρέπει να διαχειρίζεται και τους τρεις κάδους, σε συνδυασμό με την ενεργειακή αξιοποίηση, η οποία δεν πρέπει να αποφεύγεται, αλλά να επιδιώκεται, με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων».
«Έχοντας απενεχοποιηθεί η ενεργειακή αξιοποίηση πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εμείς πιο ευαίσθητοι απ΄ ότι οι Γάλλοι ή οι Βέλγοι που έχουν λύσει αυτά τα ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου