Νέες σκληρές απαιτήσεις ενόψει του νέου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο εμφανίζεται να έχει το ΔΝΤ και αυτή τη φορά αφορούν τα επιδόματα.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ειδήσεις», το Ταμείο έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Εργασίας ότι πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες παροχές πρέπει να επανεξεταστούν, άλλες να συγχωνευθούν και άλλες να καταργηθούν.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πρότεινε σαρωτικές αλλαγές στον προνοιακό χάρτη της χώρας και έχει ήδη επιδοθεί στον υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφονται 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση και τα οποία είναι τα εξής:
- Το επίδομα θέρμανσης
- Παροχές διακοπών σε ανέργους
- Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
- Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
- Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
- Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
- Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
- Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
- Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι’ αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.
Διάκριση σε 3 κατηγορίες
Η έκθεση παρουσιάζει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μια «προκαταρκτική σειρά συστάσεων που εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και στόχευσης των επιδομάτων μέσω της ενοποίησής τους, της αναδιατύπωσης ή ακόμη και της εξάλειψης συγκεκριμένων παροχών. Αυτή η λίστα των παροχών περιλαμβάνει τόσο τα προγράμματα της κοινωνικής πρόνοιας όσο και τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την έκθεση για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, αυτά θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε να γίνει η αξιολόγηση, η κοστολόγηση και στη συνέχεια η ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή η πιθανή εξάλειψή τους. Οι συστάσεις αυτές, όπως αποτυπώνονται στις σελίδες 10 και 11 της έκθεσης, χωρίζουν τα επιδόματα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη ομάδα επιδομάτων αφορά την εξοικονόμηση κονδυλίων τα οποία θα προκύψουν από τον έλεγχο των πόρων και τη μείωση της κλίμακας των εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά.
Αυτό σημαίνει πως εάν μειωθούν οι κλίμακες εισοδημάτων τότε θα περιοριστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που σήμερα λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. Η δεύτερη ομάδα είναι στα προγράμματα που θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι σημερινοί δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Η τρίτη ομάδα περιέχει όλα εκείνα τα επιδόματα τα οποία σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «δεν πληρούν σαφείς στόχους κοινωνικής πρόνοιας και, συνεπώς, μπορεί δυνητικά να εξαλειφθούν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση συνυπολογίζει και τη δυνατότητα της κοινωνικής αποδοχής των προτεινόμενων μέτρων, σε μία περίοδο που σχεδόν το 1/3 της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, με υπαρκτό τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «για να διευκολυνθεί η κοινωνική αποδοχή των περικοπών σε αυτές τις παροχές, οι δικαιούχοι θα μπορούσαν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/sto-stoxastro-tou-dnt-ta-epidomata-poia-vainoun-pros-katargisi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου