Την παραμονή των 64 συμβασιούχων στο δήμο Πατρέων εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Όπως είπε, «Τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, «ελέω μνημονίων», ενώ συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. Στην υπηρεσία Καθαριότητας, έχουν απομείνει, οι μισοί περίπου εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα στην αποκομιδή εργάζονται 95 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 15 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι που απολύονται. Ενώ στην σάρωση 74 μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 60 Κοινωφελούς Εργασίας και 12 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι που θα απολυθούν. Επιμένουμε στη θέση μας, πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Στην ασάφεια των μέχρι σήμερα κυβερνητικών προτάσεων αντιπαραθέτουμε την καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Με βάση τα παραπάνω, εννοείται ότι εισηγούμεθα την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε ο κ. Πελετίδης.
Αναλυτικά η εισήγηση του δήμάρχου:
Η παραμονή του προσωπικού των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων (Καθαριότητα, Αυτεπιστασία, Κοιμητήρια, Ηλεκτροφωτισμός) στην υπηρεσία τους, είναι πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, που συνεδριάζει αυτή την ώρα.
Παράλληλα, συζητείται και το δεύτερο θέμα, αυτό της στήριξης της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι τα δύο πρώτα θέματα της
Εισηγητής είναι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Η εισήγηση έχει ως εξής:
«Θέλουμε και μέσω του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να χαιρετίσουμε τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, που επέστρεψαν την Παρασκευή στη δουλειά τους, έχοντας συμπληρώσει ενάμιση μήνα πολύμορφων κινητοποιήσεων. Ο αγώνας αυτός ήταν και είναι δίκαιος, γιατί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένων χρόνου σε συμβάσεις αορίστου είναι δίκαιο.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η κυβέρνηση, και αφορά την νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους, επιβεβαιώνει ότι η τροπολογία (άρθρο 24 του νόμου 4479/2017) όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018.
Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Οι συμβασιούχοι μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό.
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει από τη σύναψη της νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018.
Δεν διευκρινίζεται επίσης τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις μισθοδοσίες που εστάλησαν χτες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί δήμοι (Λάρισα, Πεύκη – Λυκόβρυση, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Αγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα κ.ά.) θα πληρώσουν τους συμβασιούχους μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δούλευαν κανονικά. Ως Δήμος παρά τις ερωτήσεις που θέσαμε στο αρμόδιο υπουργείο δεν πήραμε απάντηση. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Ήδη έχει αποσταλεί αντίστοιχο εντέλλεσθε του Δημάρχου προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες για την πληρωμή των δεδουλευμένων του Ιουνίου.
Στο μεταξύ, οι απολύσεις συμβασιούχων έχουν ήδη ξεπεράσει τις 380, σε διάφορους δήμους (Ρόδου, Αθήνας, Συκεών – Νεάπολης, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ραφήνας, Αλεξάνδρειας κ.ά.), χωρίς πολλοί από αυτούς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2016 είχαμε και πάλι προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική τους. Απαιτούσαμε από τότε και με τις υπ’ αρίθμ. 1002/2016 και 58/2017 αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική, διαδοχικά των αστικών κυβερνήσεων και των μνημονίων, απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συμβασιούχους ότι είναι με το μέρος τους και ότι προσπαθεί προς το συμφέρον τους να βρει λύση, ξεκόβει κάθε συζήτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά και από την άλλη επικαλείται το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για να τους διατηρεί σε ομηρία. Θα μπορούσε όμως, αν πραγματικά ήθελε να υπηρετήσει το συμφέρον των εργαζομένων, να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπουν την «ευελιξία» σε όλες τις μορφές, ανάμεσα σ’ αυτές και το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Πόσο μάλλον που οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες και η εντατικοποίηση συμβασιούχων και μόνιμων «πάει σύννεφο». Αντί όμως η κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία για την «ευελιξία», που απογειώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, τη θωρακίζει και ετοιμάζεται να την επεκτείνει και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» που συνεπάγεται για το αστικό κράτος η σταδιακή υποχώρηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, έναντι των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι οι «εθνικοί στόχοι», όπως αυτός της εξόδου στις αγορές και της εξασφάλισης θετικών ρυθμών ανάπτυξης συνδέονται με καθεστώς μόνιμων θυσιών για το λαό. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους έδειξε με σαφήνεια στο λαό τι έχει να περιμένει από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Ως Δήμος δεν μείναμε μέχρι σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια. Στηρίξαμε και στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Δήμου μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Θυμίζουμε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήραμε. Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτές τις εξελίξεις με κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/4/2017 στο Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση. Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Ικαρίας, Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Πήραμε πρωτοβουλία η οποία εκφράστηκε με κοινή παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο στις 19/6/2017, την οποία συνυπέγραψαν όλοι οι Δήμαρχοι της Αχαΐας όπως και οι Δήμαρχοι Αμφίπολης, Ηλιούπολης και Σπάρτης, όπου ζητήσαμε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους Δήμους.
Κάναμε παρέμβαση στο ΔΣ την ΚΕΔΕ, στις 26/6/2017, όπου προβάλαμε το κυρίαρχο αίτημα εργαζομένων και πολλών δημοτικών συμβουλίων, τη διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν οι δήμοι και άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Φροντίσαμε στη μεγάλη κινητοποίηση στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, με κεντρικό σύνθημα ”’Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα” να ακουστεί η φωνή των συμβασιούχων, των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Κάναμε επιλογή, έχοντας ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Δεν αθροιστήκαμε σε εκείνες τις δημοτικές αρχές που έπαιξαν το ”λαγό” για να σπάσουν την κινητοποίηση, που αξιοποίησαν την απεργία των εργαζομένων για να βάλουν από το παράθυρο τους ιδιώτες για την αποκομιδή. Επιμείναμε, παρά τις Κασσάνδρες, ότι ο πατραϊκός λαός και το κίνημά του έχει συμφέρον να στηρίξει αυτόν τον αγώνα, γιατί συνδέεται ευθέως με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνδέεται δηλαδή με το επιπλέον χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Για αυτή μας τη στάση καλούμαστε να απολογηθούμε από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες, με βάση τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων, μας ζήτησαν εξηγήσεις για το αν πήραμε μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας την περίοδο της απεργίας… Αλήθεια, ποια θα είναι η εικόνα της πόλης μας αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σταματήσουν τη δουλειά τους; Ποιός θα έχει τότε την ευθύνη; Τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, «ελέω μνημονίων», ενώ συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. Στην υπηρεσία Καθαριότητας, έχουν απομείνει, οι μισοί περίπου εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα στην αποκομιδή εργάζονται 95 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 15 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι που απολύονται. Ενώ στην σάρωση 74 μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 60 Κοινωφελούς Εργασίας και 12 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι που θα απολυθούν.
Επιμένουμε στη θέση μας, πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Στην ασάφεια των μέχρι σήμερα κυβερνητικών προτάσεων αντιπαραθέτουμε την καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Με βάση τα παραπάνω, εννοείται ότι εισηγούμεθα την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες μας».
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/d-patreon-paramenoun-oi-64-simvasiouxoi-kathariotitas/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου