Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Οι ανακρίβειες της κυρίας Δούρου για τα απορρίμματα της Αττικής

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Δούρου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αναδεικνύει καθαρά την αδιέξοδη πολιτική που η ίδια άσκησε ως περιφερειάρχης Αττικής.
Στην ανακοίνωση αυτή, η κυρία Δούρου λέει δύο μεγάλες ανακρίβειες για να καλύψει το μηδενικό της έργο:

1. Το 2014 υποσχέθηκε ότι θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής και πως δεν θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, φεύγει από περιφερειάρχης όχι μόνο χωρίς να έχει κάνει τίποτα για να κλείσει η Φυλή, αλλά παραδέχεται ότι προωθεί ενέργειες για να παραμείνει ανοιχτός ο ΧΥΤΑ και τα επόμενα 2,5 χρόνια. Αυτά τα πέντε χρόνια που ασκούσε καθήκοντα περιφερειάρχη, δεν προχώρησε επί της ουσίας ο αναγκαίος νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Δεν προχώρησαν καμία μελέτη, καμία χωροθέτηση, καμία κατασκευή έστω μίας νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια, και η δήθεν «λύση» που προτείνει σήμερα η κυρία Δούρου είναι επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.
2. Συνειδητά αποκρύπτει η κυρία Δούρου ότι, ακόμη κι αν είναι δυνατή η χρονική επέκταση της λειτουργιάς του ΧΥΤΑ στη Φυλή για άλλα 2,5 χρόνια, το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες νέες μονάδες επεξεργασίας. Ακόμη και αν οι δήμοι να καταφέρουν να αυξήσουν κατακόρυφα την ανακύκλωση, το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα. Η κυρία Δούρου σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και αφήνει στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και στους πολίτες της Αττικής τη «βαριά κληρονομιά» της δικής της ανεπάρκειας.
Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που προωθεί μέσω της ανακοίνωσής της, επισημαίνουμε τα κάτωθι:
Α. Το θέμα του χρόνου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι πολιτικό, όπως το παρουσιάζει η κυρία Δούρου, αλλά καθαρά τεχνικό.
Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, του οποίου πρόεδρος επί 5ετία είναι η απερχόμενη περιφερειάρχης, έχει επάρκεια ταφής μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό το αποκρύπτει συνειδητά η κυρία Δούρου.
Β. Οι νέες τεχνικές παρεμβάσεις που επικαλείται ότι προγραμμάτισε η απερχόμενη διοίκηση απαιτούν διαδικασίες (μελέτες, άδειες, συμπληρωματικές συμβάσεις, εγκρίσεις Αρχών της Πολιτείας), που σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένες από τη νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι όλες οι τυπικές προϋποθέσεις θα πληρούνται:
• Το χρονικό περιθώριο για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων είναι ασφυκτικό, με δεδομένο τον κορεσμό του Νοεμβρίου του 2019.
• Η επιπλέον επάρκεια που θα δοθεί θα είναι μόνο μερικών μηνών, χρόνος που δεν επαρκεί για την υλοποίηση ενός νέου, ρεαλιστικού περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Ε.Ε.
Συνεπώς, η νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επέδειξε ανευθυνότητα και ανικανότητα, με σοβαρές ευθύνες για το τεράστιο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.
Δυστυχώς, η κυρία Δούρου ούτε την ύστατη στιγμή επιδεικνύει ώριμη πολιτική στάση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η διοίκησή της δημιούργησε, αλλά συντάσσει ανακοινώσεις με στοιχεία που δεν μπορεί να τεκμηριώσει, τα οποία φυσικά διαψεύδονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες της.
Γ. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυρία Δούρου αμφισβητεί το ορόσημο του Νοεμβρίου 2019, που οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εκτιμούν, καλούμε τη νυν διοίκηση να κοινοποιήσει δημόσια τα σχέδια με τους χώρους όπου θα κάνει εναπόθεση απορριμμάτων για 3,5 έτη, όπως υποστηρίζει.
Για ακόμα μία φορά δηλώνουμε ότι, ως νέα διοίκηση, θα προσπαθήσουμε, μαζί με τους δήμους και τους πολίτες της Αττικής και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, να δώσουμε ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.
Με σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά, θα κάνουμε την Αττική μια σύγχρονη Περιφέρεια στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις.
Του Γιώργου Πατούλη, περιφερειάρχης Αττικής
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου