Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

(Ζήτω ο Μπόμπολας... της Κύπρου)! «Δάκτυλος» Πούτιν υπέρ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές; Cyberattack



Ένα ασυνήθιστο ερώτημα τραβά πλέον την προσοχή των cyberspecialists, τόσων των ειδικών σε θέματα Ρωσίας όσο και των επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια: Προσπαθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναμιχθεί και να επηρρεάσει την εκλογή του αμερικανού προέδρου;

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ένας τέτοιος υπαινιγμός για συνωμοσία του Κρεμλίνου με στόχο τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις που ψιθυριζόταν.
Όμως, η διαρροή των περίπου 20.000 εσωτερικών email από τους σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος  στον ιστότοπο WikiLeaks- διαρροή που προκάλεσε από ενόχληση μέχρι σοβαρά προβλήματα στους επικεφαλής των Δημοκρατικών- άνοιξε τη συζήτηση για τον ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην καμπάνια του 2016.
Τα email -τα οποία αρχικά διέρρευσαν από κάποιον υποτιθέμενο χάκερ, αλλά στη συνέχεια από τα WikiLeaks- αποκάλυψαν τον βαθμό στον οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα ευνόησα στην κούρσα των προκριματικών τηΧίλαρι Κλίντον κόντρα στον βασικό αντίπαλό τηςΜπέρνι Σάντερς και προκάλεσαν την παραίτηση της Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου.
Ο εντοπισμός της «πηγής» κι ο εντοπισμός του δράστη μίας διαδικτυακής επίθεσης είναι μια απίθανα δύσκολη υπόθεση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η Εθνική Επιτροπή είχε παραβιαστεί από δύο ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τις ίδιες που βρίσκονταν πίσω από προηγούμενες «κυβερνο-επιχειρήσεις» στον Λευκό Οίκο, το State Department και το Γενικό Επιτελείο πριν από έναν χρόνο.
Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ίχνη των email που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα «πέρασαν» από ρωσικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και παρά το γεγονός ότι, την ευθύνη της διαρροής προς τα  WikiLeaks ανέλαβε κάποιος χάκερ, βασικοί ύποπτοι είναι οι εν λόγω μυστικές υπηρεσίες.
Το κατά πόσο οι υποκλοπές διατάχθηκαν από τον Πούτιν, ή απλά έγιναν από κάποιους «απαράτσικ» -κάποιους υψηλά ιστάμενους γραφειοκράτες- που νόμιζαν ότι μπορούσαν να ευχαριστήσουν τον πρόεδρο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί εικασία.
Η είδηση έσκασε την Κυριακή το πρωί, όταν ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Robby Mook, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή του ABC«This Week» ότι τα email διέρρευσαν «από τους Ρώσους με σκοπό να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ», επικαλούμενος «ειδικούς», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια απόδειξη για του λόγου το αληθές.
Ο Mook είπε επίσης, ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν κάποιον καλό λόγο για να υποστηρίζουν τον Τραμπ: Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ανέφερε σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα στους New York Times ότι πιθανώς να μην υποστήριζε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εάν δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία, εκτός εάν ήταν πεπεισμένος ότι η συμβολή των χωρών αυτών στην Ατλαντική συμμαχία ήταν επαρκής.
Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή: Ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου ήταν δύσκολο να βρεθεί υποψήφιος πρόεδρος πρόθυμος για τέτοιου είδους μυστική προσφορά στον βασικό αντίπαλο των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το θέμα ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της εκστρατείας της Κλίντον, στο πλαίσιο προσπάθειάς της να παρουσιάσει πλέον τον Τραμπ όχι μόνο ως υπέρμαχο του απομονωτισμού, αλλά και ως κάποιον ο οποίος θα αντιμετωπίσει ήπια τη Ρωσία τη στιγμή που απειλεί έθνη τα οποία έχουν επιδείξει τάσεις  ανεξαρτησίας από τη Μόσχα ή, όπως στην περίπτωση της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι περισσότερο ηγέτης από τον πρόεδρο Ομπάμα.
Ωστόσο, συνεργάτες του Τραμπ απέρριψαν κατηγορηματικά την Κυριακή οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και των προσπαθειών υπονόμευσης των Δημοκρατικών.
http://tvxs.gr/news/kosmos/daktylos-poytin-yper-tramp-stis-amerikanikes-ekloges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου