Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Ανακοίνωση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην καταβολή Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, εξέδωσε το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ στην οποία σημειώνει:
Ένα δίκαιο αίτημα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της καταβολής δηλαδή του Δώρου του Πάσχα, δεν ικανοποιείται. Το 2010 μειώθηκε, κατόπιν «εντολής» του ΔΝΤ, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 2012 καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ύστερα από απαίτηση της τρόικας.

Τι και αν διατυμπανίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια! Η πολιτική της λιτότητας «ζει και βασιλεύει»! Τώρα μάλιστα ετοιμάζουν νέα πακέτα περικοπών σε μισθούς, επιδόματα και δικαιώματα. Ήδη έριξαν στο τραπέζι τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, αν συνεχιστεί η πανδημία του κοροναϊού, ενώ βασικές εργασιακές κατακτήσεις καταστρατηγούνται, επαγγελματικά δικαιώματα παραβιάζονται και ενισχύονται ο εργοδοτικός αυταρχισμός και το διευθυντικό δικαίωμα του Δημάρχου, αφού μπορεί να αναθέτει αλλότρια καθήκοντα στο προσωπικό ή να επεκτείνει το 7ήμερο εργασίας σε υπηρεσίες και αριθμό εργαζομένων.
Όλα όσα θεσμοθετούνται και επιβάλλονται, εν μια νυχτί, με ΠΝΠ, για να ανατραπούν θα χρειαστούν σκληροί εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες στο μέλλον.
Η μη καταβολή του Δώρου του Πάσχα τώρα, αλλά και του Επιδόματος Αδείας, τον Ιούλιο, στην προοπτική της μόνιμης επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, δεν αποτελεί «θλιβερή έκπληξη», όπως δηλώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι απόρροια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.
Σήμερα αναγκάζονται μιλάνε για «ήρωες της πρώτης γραμμής» και να αναγνωρίζουν τον αναντικατάστατο χαρακτήρα των δημοσίων υπηρεσιών. Το κάνουν για να θολώσουν τις ευθύνες που έχουν για την σημερινή του κατάντια. Είναι βέβαιον πως θα το ξεχάσουν την επομένη, αφού παραμένει ως κεντρικός πυρήνας της πολιτικής τους η ενίσχυση των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη και σήμερα οι προσλήψεις στις δομές υγείας γίνονται με έκτακτο προσωπικό, που θα δει την πόρτα της εξόδου μετά την πανδημία.
Αυτοί που περίμεναν την καταβολή του από την κυβέρνηση ως μια πράξη αναγνώρισης του ρόλου που παίζουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι βαθιά γελασμένοι, όπως πλανώνται και αυτοί που θεωρούν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι πρέπει στο όνομά της να μην αντιδρούμε και να δεχόμαστε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Το Δώρο το Πάσχα όπως και όλες οι διεκδικήσεις μας δεν θα μας χαριστούν, αν δεν τα διεκδικήσουμε. Κρίσιμη δεν είναι η περίοδος μόνο για να επιβάλλονται αντεργατικά μέτρα, από κυβέρνηση και εργοδότες, αλλά και απ’ τους εργαζόμενους για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και για να αναγνωρίζεται η προσφορά τους.
Κυβέρνηση – εργοδότες και εργαζόμενοι δεν είμαστε μέλη της ίδιας «Αγίας Οικογένειας» των «εταίρων» και «συνεργατών». Έχουμε ασυμβίβαστα και ανταγωνιστικά συμφέροντα μ’ αυτούς και όσο εμείς δείχνουμε «υπευθυνότητα», τόσο θα μετράμε απώλειες και ζημιές στα δικαιώματά μας.
Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ το τελευταίο διάστημα που να θέτει έστω θέμα καταβολής του δώρου, εκτός αν θεωρείται ότι αυτό έγινε με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο facebook. Αν, ναι… τότε δεν είμαστε απλώς για κλάματα, αλλά και άξιοι της μοίρας μας.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην επαιτεί, αλλά να αντιληφθεί το ρόλο της σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο και να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα και το Επίδομα Αδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου