Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Σημαντικότερες διατάξεις για τους ΟΤΑ του νόμου «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»

ergazomeni-mitera

Ψηφίστηκε στη Βουλή την 29.01.2020, το Σχέδιο Νόμου: «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» ι σημαντικότερες διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ είναι οι εξής:


I. Πρόγραµµα χρηµατοδότησης για την ίδρυση νέων τµηµάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας
Με το άρθρο 23 προστίθενται τρία εδάφια στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30) με τα οποία δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης Δήμων και νομικών προσώπων αυτών που δεν λειτουργούν βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθµούςαλλά διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδοµές για τη λειτουργία τέτοιων δοµών προσχολικής φροντίδας.
Κατ΄ εξαίρεση, οι Δήµοι και τα νοµικά πρόσωπα αυτών του πίνακα της παραγράφου 2.4 της υπ’ αρ. Δ 11/οικ. 21568/620/12.04.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 1409), όπως ισχύει, µπορούν να συµµετέχουν στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης για την ίδρυση έως τεσσάρων (4) νέων τµηµάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας.
Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης µέχρι τις 31.12.2020.

ΙΙ. Ακατάσχετο- αφορολόγητο επιδομάτων
α. Επίδομα γέννησης
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται από 1.1.2020 επίδοµα γέννησης ύψους 2.000,00 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Πρώτου Μέρους του νόµου.
Με το άρθρο 10 ορίζεται ότι το επίδοµα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δηµοσίου ή τρίτου, συµπεριλαµβανοµένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152), δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς το Δηµόσιο, τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοµικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταµεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύµατα για οφειλές προς αυτά ούτε συµψηφίζεται µε οφειλές προς πιστωτικά ιδρύµατα και δεν προσµετράται στο συνολικό, πραγµατικό ή τεκµαρτό οικογενειακό εισόδηµα.
β. Επίδομα παιδιού
Με την παρ.2 του άρθρου 15 προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην παρ. 12 του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 με το οποίο ορίζεται ότι το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς το Δηµόσιο, τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοµικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταµεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύµατα για οφειλές προς αυτά ούτε συµψηφίζεται µε οφειλές προς πιστωτικά ιδρύµατα.
γ. Επίδομα νοικοκυριών ορεινών και µειονεκτικών περιοχών µε χαµηλά εισοδήµατα
Με την παρ.2 του άρθρου 20 προστίθεται παρ. 3 στο άρθρο 27 του ν. 3016/2002 (Α΄ 110) με την οποία ορίζεται ότι η εισοδηµατική ενίσχυση νοικοκυριών ορεινών και µειονεκτικών περιοχών µε χαµηλά εισοδήµατα είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς το Δηµόσιο, τους Δήµους, τις Περιφέρειες, τα νοµικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού, τα ασφαλιστικά ταµεία ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή στα εισοδηµατικά όρια για τη χορήγησή της. Η ισχύς του προηγούµενου εδαφίου ως προς το αφορολόγητο της ενίσχυσης της παραγράφου 2 άρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2018, καταλαµβάνοντας τις ενισχύσεις που καταβάλλονται µετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2018, αλλά αφορούν σε ενισχύσεις οφειλόµενες για το έτος αυτό, οι οποίες δηλώνονται στη φορολογική διοίκηση µε βάση το έτος καταβολής τους. Κατά τις λοιπές προβλέψεις της, η ισχύς του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου άρχεται από τη δηµοσίευση του νόμου.

III. Ληξιαρχικές ρυθμίσεις
α. Δήλωση γέννησης στο Μητρώο Πολιτών
Με το άρθρο 13 προστίθεται άρθρο 21Α στο ν. 344/1976 (Α’ 143) δημιουργείται υποσύστημα δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών, ώστε η δήλωση γέννησης να καταρτίζεται από τους αρµόδιους υπαλλήλους του ιδρύµατος που έλαβε χώρα ο τοκετός.
β. Προσθήκη Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. στη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης
Με το άρθρο 14 τροποποιείται το εδάφιο δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 344/1976 (Α΄ 143) και προστίθενται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης το όνοµα, το επώνυµο, η δηµοτικότητα, ο Α.Φ.Μ., ο Α.Μ.Κ.Α. και, εφόσον υφίσταται, ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού.
IV. Διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών ΕΦΚΑ για ποσά πολύ µικρού ύψους
Με το άρθρο 27 καθιερώνεται μια πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα υλοποιείται κάθε χρόνο από την Κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του ΕΦΚΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους.

ΕΔΩ ο νόμος για το επίδομα γέννησης, έτσι όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου