Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ρήγμα έκλεισε τον ΧΥΤΑ ( 13.06.2018)

ΕΛΛΑΔΑ 
13s6flls

Ενα λάθος ή ένα τυχαίο γεγονός είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό αποδεικνύει η ρηγμάτωση ενός κυττάρου στον ΧΥΤΑ Φυλής, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει από χθες η αποκομιδή απορριμμάτων στην πρωτεύουσα. Ο ΕΔΣΝΑ εκτιμά ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά από αύριο, με τη χρησιμοποίηση ενός νέου κυττάρου που βρίσκεται υπό κατασκευή.

«Υπήρξε μια μικρή ρηγμάτωση στον ΧΥΤΑ, που με την ισχυρή βροχή της Κυριακής μεγάλωσε», εκτιμά η Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. «Αμέσως δώσαμε εντολή να σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών και καλέσαμε γεωτεχνικούς για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Κατόπιν ξεκινήσαμε εργασίες αντιστήριξης και “αποφόρτισης” του κυττάρου, προκειμένου να απομακρύνουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κατάρρευσης. Το πρωί της Πέμπτης μας παραδίδεται ένα νέο τμήμα, δίπλα στο κύτταρο αυτό και έτσι θα αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων».
Το περιστατικό προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Το τεχνικό πρόβλημα ευστάθειας που παρουσιάστηκε στον τελευταίο χώρο ταφής απορριμμάτων στη Φυλή αποτελεί ένα ακόμη πολύ ισχυρό και πολύ σοβαρό σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός, χαρακτηρίζοντας την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου «απούσα».
«Επειδή στο μισό τμήμα των 108 στρεμμάτων που έχουν απομείνει στον ΧΥΤΑ μετά την πρόσφατη επέκταση γίνονται εργασίες ταφής και στο άλλο μισό γίνονται εργασίες εκβραχισμών και στεγάνωσης, δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν κανονικά τα σκουπίδια και να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες συμπίεσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ύψος σκουπιδιών σε μικρό χώρο. Το μεγάλο ύψος και η μικρή βάση στήριξης των σκουπιδιών έχουν σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας και εγκυμονούν κινδύνους καταρρεύσεων», επισημαίνει το «Δυτικό Μέτωπο», φορέας που αγωνίζεται υπέρ του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής. Οπως προειδοποιεί, ένα σοβαρότερο ατύχημα που θα οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα είναι θέμα χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκε κλειστός διαγωνισμός και στις αρχές του έτους ανατέθηκε (στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ) το τελευταίο κομμάτι της λεγόμενης «β΄ φάσης» της επέκτασης του κυττάρου του ΧΥΤΑ στη θέση Σκαλιστήρι, συνολικής δυναμικότητας 3,7 εκατ. τόνων σκουπιδιών. Η κατασκευή προχωρά σχεδόν παράλληλα με τη χρήση: μέχρι σήμερα ήδη έχουν αποτεθεί στον νέο χώρο περίπου 1,8 εκατ. τόνοι σκουπιδιών, δηλαδή έχει εξαντληθεί το ήμισυ της δυναμικότητάς του. Οσον αφορά τις εργασίες, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο και θα κρατήσουν ζωντανό τον ΧΥΤΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, χωρίς να έχει ακόμα δρομολογηθεί διάδοχη λύση.
http://www.kathimerini.gr/969139/article/epikairothta/ellada/rhgma-ekleise-ton-xyta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου