Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ασφαλιστικό: Οι ενοποιήσεις ταμείων φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις


Η δέσμευση ότι έως τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το βασικό πλαίσιο της εν λόγω μεταρρύθμισης, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερ - ταμείου και ουσιαστικά τη χορήγηση μίας σύνταξης, σύμφωνα με ταdikaiologitika.gr, προκαλεί ανατροπές την κοινωνική ασφάλιση, με ορατό πια το ενδεχόμενο για νέες περικοπές.
Συνδυαστικά, έως την ίδια περίοδο, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που επίσης καταλήγουν σε περικοπές συντάξεων, άρα οι μειώσεις μπορούν να προκληθούν και από «παράπλευρες» παρεμβάσεις. Αρχικά, υπάρχει το φλέγον θέμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι παρεμβάσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2013 και μετά, άρα οι δικαιούχοι - συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν από την ημερομηνία απόφασης και μετά, αυξημένα ποσά συντάξεων.
Όμως η συμφωνία με τους θεσμούς επιβάλλει την εύρεση ισοδύναμων μέτρων για να καλυφθεί το απροσδόκητο «άνοιγμα» ύψους 2,5 - 3 δισεκ ευρώ που προκαλείται στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άρα, τα. ισοδύναμα μέτρα μεταφράζονται σε νέο «κύκλο» περικοπών, με διαφορετικό ίσως τρόπο, για να μην κριθεί και αυτός στο μέλλον αντισυνταγματικός. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει ισοδύναμο μέτρο για να μην θέσει σε εφαρμογή, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, από τον Οκτώβριο και μετά, στην επικουρική ασφάλιση. Σε διαφορετική περίπτωση, η ρήτρα προκαλεί σχεδόν αυτόματες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να κυμανθούν από 6% έως 15%, σενάριο που φαντάζει, ως το πιο πιθανό.
Αναφορικά με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, το κρίσιμο μέγεθος είναι η ταυτόχρονη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές. Οι εισφορές θα πρέπει να εναρμονιστούν στη βάση του ΙΚΑ και σε συνδυασμό με την εξαφάνιση της πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης που κάθε χρόνο διέσωζε συγκεκριμένα Ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), θα υπάρξουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ο ΟΓΑ, που θα πρέπει να τριπλασιάσουν τις εισφορές στους αγρότες, για να μείνουν βιώσιμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο και με δεδομένο ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, δεν είναι τέτοια, που να προσφέρει τα έσοδα που χρειάζονται τα Ταμεία για να επιβιώσουν, θεωρείται βέβαιη μια νέα διαδικασία περικοπής δαπανών, δηλαδή συντάξεων και επιδομάτων, για να μπορούν τα Ταμεία να συνεχίσουν να καταβάλλουν παροχές στους δικαιούχους - ασφαλισμένους τους.
Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η διαρροή που έγινε προ ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μιλώντας σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, «φωτογράφισε» περικοπές σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ και δημιουργία πλαφόν στα 2.000 ευρώ. Μόνο που ανάλογες ήταν οι παρεμβάσεις που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, συνεπώς η όποια νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κληθεί από τον Οκτώβριο και μετά να λάβει αντίστοιχες «σκληρές» αποφάσεις, πρέπει να συνυπολογίσει και αυτό τον παράγοντα.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/asfalistiko-oi-enopoihseis-tameiwn-fernoyn-nees-perikopes-stis-syntakseis.3618600.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου